ΑΘΗΝΑ
06:41
|
14.11.2024
"Είμαι ευγνώμων στον περουβιανό λαό για αυτό το αποτέλεσμα", δήλωσε ο Καστίγιο στους υποστηρικτές του "και ζητώ ηρεμία μέχρι τα τελικά αποτελέσματα".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πέδρο Καστίγιο, ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς “Ελεύθερο Περού”, προηγείται στον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, συγκεντρώνοντας το 16,1% των ψήφων.

“Είμαι ευγνώμων στον περουβιανό λαό για αυτό το αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Καστίγιο στους υποστηρικτές του “και ζητώ ηρεμία μέχρι τα τελικά αποτελέσματα”.

Τον ακολουθουν η δεξιά Κέικο Φουχιμόρι και ο οικονομολόγος Ερνάντο δε Σότο, που ισοψηφούν στη δεύτερη θέση με το 11,9%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll του ινστιτούτου Ipsos.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο λαϊκιστής, συντηρητικός υποψήφιος Τζόνι Λεσκάνο, με 11% των ψήφων, ενώ ακολουθούν ο ακροδεξιός Ραφαέλ Λόπες Αλιάγα με 10,5% και η αριστερή υποψήφια Βερόνικα Μεντόσα με 8,8%, κατά τη δημοσκόπηση εξόδου του ινστιτούτου.

Οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, τον Ιούνιο.

Οι εκλογές την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της πιο θανατηφόρας εβδομάδας της πανδημίας στο Περού, με τις ουρές των δημοσκοπήσεων να ανταγωνίζονται τις ουρές των ανθρώπων που αναζητούν προμήθεια οξυγόνου για τους μολυσμένους συγγενείς τους. Πολλοί ψηφοφόροι δήλωσαν ότι ψήφισαν, παρά τον φόβο της μόλυνσης, για ν’ αποφύγουν το πρόστιμο των 88 sol (24 $) που θα τους επιβαλλόταν εάν δεν πήγαιναν στις κάλπες.

Ο Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών δασκάλος δημοτικού σχολείου που τα προηγούμενα χρόνια ηγήθηκε στις απεργίες των εκπαιδευτικών, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 2005 ως μέλος της επιτροπής της πατρίδας του Καχαμάρκα του κόμματος “Peru Posible”.

Σήμερα, θέλει να φτάσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας με το αριστερής ιδεολογίας και περιφερειακής προέλευσης “Ελεύθερο Περού”. Ο Καστίγιο είναι ένας από τους οκτώ προεδρικούς υποψηφίους ο οποίος δεν διώκεται ποινικά.

Δεσμεύεται προεκλογικά ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την πραγματοποίηση μιας οικονομικής μεταρρύθμισης στην οποία το Κράτος θα αναλάβει ρόλο επιχειρηματία για να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα, ότι θα κυβερνά με τον μισθό του δασκάλου και ότι θα μειώσει τους μισθούς των 130 μελών του κογκρέσου.

Με την εκλογή νέου προέδρου, που θα διαδεχθεί τον υπηρεσιακό πρόεδρο Φρανσίσκο Σαγάστι, το Περού επιδιώκει να ξεπεράσει το πολιτικό χάος που σκιάζει τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ο Σαγάστι ανέλαβε τα καθήκοντά του στα μέσα Νοεμβρίου 2020 μετά την καθαίρεση του Μαρτίν Βισκάρα.

Ο Βισκάρα κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με 636.000 δολάρια μεταξύ 2011 και 2014, όταν ήταν ακόμη κυβερνήτης της Μοκέγκα.

Το Περού – μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το COVID-19 στον κόσμο – βρίσκεται σε ύφεση από το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους μετά από το σκληρό λοκντάουν που εκλεισε τις επιχειρήσεις και παρέλυσε τον τουριστικό τομέα. Από τις αρχές της πανδημίας, περισσότεροι από 54.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την COVID-19, ενώ τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και άλλα πέντε εκατομμύρια οδηγήθηκαν στη φτώχεια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το Κογκρέσο φέρεται ότι θα συνεχίσει να είναι κατακερματισμένο, με 11 κόμματα να πληρούν το όριο του 5% αλλά κανένα κόμμα με σαφή πλειοψηφία, γεγονός που θα κάνει δύσκολη την αποτελεσματική χάραξη νέων πολιτικών.

Πηγές: aa.com.tr/es/, aljazeera.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Σμότριτς για τριχοτόμηση και προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Αντιμέτωπη με πιθανή, νέα στέρηση του δικαιώματος εκλέγεσθαι η Λεπέν

Σε επιφυλακή για νέα θεομηνία στην Ισπανία

Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο της Givaudan στο Κεντάκι των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα