ΑΘΗΝΑ
23:32
|
18.04.2024
Τουρκία και Λιβύη παραμένουν "δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Άγκυρα υπογράφηκαν πέντε σημαντικές διμερείς συμφωνίες που αφορούν κατασκευαστικά έργα κυρίως στον τομέα της Ενέργειας, των Μεταφορών και του Εμπορίου.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το πρωτόκολλο για την κατασκευή σταθμού παραγωγής Ενέργειας στην Τουρκία, το μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή τριών μονάδων παραγωγής Ενέργειας στη Λιβύη και το μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή νέου διεθνούς αεροδρομίου στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Στις συμφωνίες συμπεριλαμβάνεται μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την κατασκευή νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου στην ίδια πόλη και μία συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης που υπέγραψαν ο Τούρκος υπουργός Επικοινωνίας και Πολιτικών Υποθέσεων, Φαχρετίν Αλτούν και ο Λίβυος ομόλογός του, Ουαλίντ Αμάρ Μωάμεθ αλ Λάφι.

Ερντογάν: “Δέσμευση” το τουρκολιβυκό μνημόνιο…

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντού Χαμίντ Ντιμπεϊμπά υπέγραψαν κοινή δήλωση της πρώτης συνάντησης του  διμερούς Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

Μετά την υπογραφή των μνημονίων και των συμφωνιών ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019. Ανέφερε επίσης πως η Άγκυρα θα στείλει 150.000 δόσεις εμβολίων κατά της πανδημίας Covid-19 στη Λιβύη και το απαραίτητο προσωπικό για την διαχείριση της κατάστασης σε μεγάλο νοσοκομείο της λιβυκής πρωτεύουσας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα