ΑΘΗΝΑ
16:18
|
27.04.2024
Η προσπάθεια του προέδρου να παρατείνει την θητεία του προκαλεί αντιθέσεις και οξύνει την κρίση και την αβεβαιότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε τροχιά περαιτέρω αποσταθεροποίησης οδεύει η Σομαλία καθώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα ορατή λύση που θα άρει το πολιτικό αδιέξοδο ώστε να καθοριστεί νέα ημερομηνία εκλογών μετά την ματαίωσή τους στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Σε μία ιδιαίτερα επεισοδιακή συνεδρίαση η Κάτω Βουλή ψήφισε με 149 ψήφους υπέρ, τρεις κατά και μία αποχή, να παραταθεί κατά δύο χρόνια η θητεία του προέδρου Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ Φαρμαάτζο.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίθεση της Γερουσίας που διαφώνησε με την παράταση της προεδρικής θητείας θυμίζοντας τις διεθνείς πιέσεις για άμεσο καθορισμό νέας ημερομηνίας εκλογών.

Πριν την ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή είχε εισέλθει στο χώρο του κοινοβουλίου ο Επίτροπος της Αστυνομίας στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, Σαντάκ Ομάρ Χασάν, πυροβολώντας στον αέρα και διατάσσοντας την αστυνομία να διακόψει την συνεδρίαση για να αποφευχθεί “αποσταθεροποίηση”.

Προηγουμένως αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν προειδοποιήσει τις σομαλικές αρχες να μην χαραμίσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης που καταβάλλονται μετά από συγκρούσεις περίπου 30 ετών και να πάρουν μέτρα αποτροπής περαιτέρω αποσταθεροποίησης της χώρας.

“Άρωμα” Τουρκίας και ανταγωνισμών με Εμιράτα

Aς σημειωθεί πάντως πως η Τουρκία έχει εμβαθύνει εδώ και περίπου μιάμιση δεκαετία την επιρροή και το ρόλο της στις πολιτικές εξελίξεις στη Σομαλία.

Image

Δεν αποκλείεται η τρέχουσα πολιτική κρίση στη χώρα αυτή που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής (σε ό,τι αφορά τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές και όχι μόνο) να αντανακλά την περιφερειακή αντιπαράθεση της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο ανταγωνισμός Άγκυρας-Αμπου Ντάμπι φαίνεται πως αντικατοπτρίζεται και σε αυτή την περίπτωση καθώς η πρώτη είχε πάρει θέση υπέρ του απερχόμενου προέδρου και το δεύτερο πίεζε για τη διεξαγωγή νέων εκλογών με την προσδοκία αλλαγής της κυβέρνησης και του συσχετισμού δυνάμεων σε μία αφρικανική χώρα με έντονη την πολυετή δράση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

Η κόντρα αυτή φάνηκε κατά τις επεισοδιακές και αιματηρές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Μογκαντίσου το Φλεβάρη με αφορμή την ματαίωση των εκλογών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα