Ενεκρίθη από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας το σχέδιο απόρριψης εκατομμυρίων τόνων μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, Φουκουσίμα, στη θάλασσα. Η ιαπωνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το νερό που θα απορριφθεί στον ωκεανό θα έχει περάσει από ειδική επεξεργασία και αραίωση ώστε τα επίπεδα ακτινοβολίας να είναι χαμηλότερα ακόμα και από αυτά που έχουν καθοριστεί για το πόσιμο νερό. Ωστόσο, ντόπιοι, κυρίως επαγγελματίες του κλάδου της αλιείας, μαζί με την Κίνα και τη Νότια Κορέα αντιτίθενται στα σχέδια της Ιαπωνίας που σε λίγους μήνες θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέρος της διοργάνωσης θα διεξαχθεί σε εγκαταστάσεις που δεν απέχουν παρά 60 χιλιόμετρα από τον σταθμό της Φουσκουσίμα.
Το Τόκιο ανακοίνωσε ότι οι εργασίες απόρριψης των υδάτων που χρησιμοποιούνταν για την ψύξη πυρηνικών καυσίμων θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα. Η έγκριση δόθηκε μετά από πολυετείς συζητήσεις ενώ το όλο έργο αναμένεται να διαρκέσει πολλές δεκαετίες μέχρι την υλοποίησή του.
Τα μολυσμένα ύδατα προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011. Το νερό θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθούν βλαπτικά ισότοπα και θα αραιωθεί ώστε να μην παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα προτού πεταχτεί στη θάλασσα, διαβεβαίωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας.
Μέχρι σήμερα τα εν λόγω μολυσμένα ραδιενεργά ύδατα περνούσαν από μια πολύπλοκη διαδικασία φιλτραρίσματος που απομάκρυνε τα περισσότερα από τα ραδιενεργά ισότοπα, αλλά κάποια σαν το τρίτιο ή υδρογόνο – 3 παρέμεναν στη σύσταση του νερού. Στη συνέχεια αυτό το νερό αποθηκευόταν σε τεράστιες δεξαμενές. Ωστόσο, η διαχειρίστρια εταιρεία TepCo υποστηρίζει ότι υπάρχει πλέον έλλειψη αποθηκευτικού χώρου και ότι μέχρι το 2022 θα έχουν γεμίσει όλες οι δεξαμενές της. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνοι μολυσμένου νερού – ποσότητα αρκετή για να γεμίσουν 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων – αποθηκεύονται σήμερα στις δεξαμενές του κατεστραμμένου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της TEPCO.
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace δηλώνει αντίθετη με τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “η Ιαπωνία για άλλη μια φορά απογοητεύει τους πολίτες της Φουκουσίμα”. Οι επαγγελματίες στον κλάδο της αλιείας υπογραμμίζουν ότι κανείς δεν θα θέλει τα προϊόντα της αν η κυβέρνηση προχωρήσει με τα σχέδιά της.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και των γειτόνων της Κίνας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε με εξαιρετικά έντονο τρόπο την απόφαση της κυβέρνηση της Ιαπωνίας χαρακτηρίζοντάς τη “εξαιρετικά ανεύθυνη”. Το μέτρο αυτό “είναι ανεύθυνο σε υπερθετικό βαθμό και θα βλάψει κατάφωρα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και ζωτικά συμφέροντα γειτονικών χωρών”, τόνισε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε πως το Τόκιο οφείλει να απόσχει από τη ρίψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα ωσότου να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών που έχουν έννομο συμφέρον και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ. Η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προχωρήσει σε περαιτέρω αντιδράσεις για την απόφαση που πήρε το Τόκιο να πετάξει το μολυσμένο νερό στη θάλασσα, τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος.
Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας εκφράζοντας την “έντονη απογοήτευσή” της για την απόφαση της Ιαπωνίας. Εν αντιθέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν το Τόκιο υποστηρίζοντας πως “υιοθετεί μια προσέγγιση σύμφωνη με τα παγκόσμια επίπεδα ασφαλείας για τα πυρηνικά”. “Η απόρριψη τέτοιων υδάτων στον ωκεανό γίνεται και αλλού. Δεν είναι κάτι το καινούργιο. Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο εδώ”, είχε προσφάτως δηλώσει ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.
Υπενθυμίζεται ότι ήταν 11 Μαρτίου του 2011 όταν συνέβη μία από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές. Ένας πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στη συνέχεια ένα τρομερό τσουνάμι ύψους 15 μέτρων προκάλεσαν διακοπή ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Χωρίς ρεύμα οι πυρηνικοί σταθμοί υπερθερμάνθηκαν, κι έτσι οι μονάδες 1, 2 και 3 εξερράγησαν την επόμενη μέρα, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα. Περίπου 18.500 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού και του τσουνάμι ενώ περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για πάντα.
Πηγή: BBC, Greenpeace