ΑΘΗΝΑ
01:54
|
08.09.2024
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή “βρόμικης βόμβας” – Εκλάπη από όχημα τεχνικής εταιρείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εννέα πολιτείες του Μεξικού έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού με εντολή της κυβέρνησης μετά την κλοπή συσκευής που περιέχει ραδιενεργό υλικό και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή “βρόμικης βόμβας”. Η κυβέρνηση του Μεξικού προειδοποιεί ότι το εν λόγω ραδιενεργό υλικό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο σε περίπτωση ακατάλληλου χειρισμού του από τους δράστες της κλοπής.  Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρεθεί το υλικό από το δοχείο του.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το RT News η συσκευή που εκλάπη είναι ένας πυρηνικός μετρητής που χρησιμοποιείται στη γεωτεχνική μηχανική για τη μέτρηση της πυκνότητας του εδάφους και περιέχει ραδιενεργό υλικό. Η κλοπή σημειώθηκε στην πόλη Λεόν της περιφέρειας Γκουανταλαχάρα από φορτηγάκι τεχνικής εταιρείας τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής.

Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι ενώ η αστυνομία του Μεξικού δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες για το πώς συνέβη το περιστατικό. Μάλιστα δεν είναι καθόλου σαφές εάν ο στόχος των δραστών ήταν η συσκευή με το ραδιενεργό υλικό. Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για πληροφορίες που ενδέχεται να συνδέονται με την κλοπή. Τους προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν τυχόν εντοπίσουν ένα κίτρινο κουτί με χερούλι να απομακρυνθούν αμέσως σχηματίζοντας μια περίμετρο 30 μέτρων και να ειδοποιήσουν τις αρχές.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται κλοπή ραδιενεργού υλικού στο Μεξικό. Τον Απρίλιο του 2017 ανακοινώθηκε ότι κλάπηκε ακτινογραφικός βιομηχανικός εξοπλισμός με Iridium-192, ένα ραδιενεργό στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, ραγδαία επιδείνωση του οργανισμού και θάνατο. Παρόμοιες κλοπές σημειώθηκαν και τον Απρίλιο του 2015 και τον Ιούλιο του 2014.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα