ΑΘΗΝΑ
23:38
|
24.03.2023
Το δρόμο για την πραγματοποίηση αμερικανο-ρωσικής συνόδου κορυφής τους επόμενους μήνες σε έδαφος τρίτης χώρας φαίνεται πως ανοίγει η επικοινωνία των δύο ηγετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαιώνει αποψινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στο φόντο κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα της Ανατολικής Ουκρανίας με την Ρωσία αλλά και της έναρξης έμμεσων διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν στη Βιέννη.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα συμπεριλαμβανομένης “και της πρόθεσης ΗΠΑ και Ρωσίας να επιδιώξουν διάλογο στρατηγικής σταθερότητας στο θέμα του ελέγχου των όπλων και διαφαινόμενων ζητημάτων ασφαλείας” μετά την διμερή απόφαση πενταετούς παράτασης της συμφωνίας στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών New START.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν με σταθερότητα προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντα “εθνικής ασφάλειας” σε σχέση με ενέργειες της Ρωσίας όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και η παρείσφρηση στις εκλογές.

Ο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να εκφράσει την “αταλάντευτη δέσμευση” των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Εξέφρασε τέλος “ανησυχία” για την “ξαφνική ρωσική ανάπτυξη στρατευμάτων” στην “κατεχόμενη Κριμαία” και στα σύνορα με την Ουκρανία, ζητώντας αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Τέλος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του για την οικοδόμηση μίας “σταθερής και προβλέψιμης σχέσης με τη Ρωσία” συμβατή με τα αμερικανικά συμφέροντα. Πρότεινε τέλος την πραγματοποίηση συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας σε τρίτη χώρα τους επόμενους μήνες προκειμένου να συζητηθεί “το πλήρες εύρος ζητημάτων που αντιμετωπίζουν ΗΠΑ και Ρωσία”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμφωνία Καναδά-ΗΠΑ για την παράτυπη μετανάστευση

Να φύγουν από τον Πειραιά και να πάνε στη Σμύρνη οι Κινέζοι, λέει ο πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας

Βάναυση κατοχική βία σε 12χρονη Παλαιστίνια στην Ιερουσαλήμ

Κουτσούμπας: Στη Γαλλία βλέπεις την αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα