ΑΘΗΝΑ
18:55
|
26.04.2024
Η Τεχεράνη “εξετάζει αμοιβαίες κυρώσεις ως απάντηση στην Ε.Ε.", διαμηνύει ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης στις κυρώσεις που επέβαλε τη Δευτέρα (12/4) η Ε.Ε. σε Ιρανούς αξιωματούχους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Χοσεΐν Σαλαμί, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης.

Η Τεχεράνη ξεκαθάρισε από την πλευρά της ότι αναστέλλει τον διάλογο και τη συνεργασία με τις Βρυξέλλες σχετικά με την τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Κχαντιμπζαντέχ.

Η Τεχεράνη “εξετάζει αμοιβαίες κυρώσεις ως απάντηση στην Ε.Ε. και θα ανακοινωθούν αργότερα”, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Radio Farda.

Το Συμβούλιο ανανκοίνωσε τη Δευτέρα (13/4) ότι παρατείνει τις κυρώσεις έναντι της Τεχεράνης εξαιτίας “σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν”, έως τις 13 Απριλίου 2022. Τα μέτρα αυτά συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξαγωγής στο Ιράν εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, όπως κι εξοπλισμού παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια στα εισηγμένα στον κατάλογο άτομα και τις οντότητες.

Αυτά τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή για πρώτη φορά το 2011 και έκτοτε επεκτάθηκαν σε ετήσια βάση.

Το Συμβούλιο πρόσθεσε τη Δευτέρα οκτώ άτομα και τρεις οντότητες στον κατάλογο των κυρώσεων λόγω του ρόλου τους στην καταστολή των διαδηλώσειων του Νοεμβρίου 2019 στο Ιράν. Η λίστα περιλαμβάνει τώρα συνολικά 89 άτομα και 4 οντότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα