ΑΘΗΝΑ
22:38
|
20.09.2024
Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας,Γερμανίας,Βρετανίας "ανησυχούν βαθιά" για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά δεν βλέπουν τις ισραηλινές προκλήσεις...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Βαθιά ανησυχία” προκαλεί σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανίαη επιλογή της ιρανικής κυβέρνησης να προχωρήσει από χτες, 13 Απριλίου, στον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 60% με τη χρήση προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών (γνωστές και ως Ε3) εκτιμούν πως πρόκειται για “μία σοβαρή εξέλιξη” επειδή αφενός η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου συνιστά “σημαντικό βήμα για την παραγωγή πυρηνικού όπλου”, αφετέρου το Ιράν εκτιμάται πως δεν έχει ανάγκη από εμπλουτισμό ουρανίου σε τέτοιο επίπεδο δεδομένου ότι το πρόγραμμά του αφορά ειρηνικούς σκοπούς.

Υποστηρίζουν ότι οι ανακοινώσεις των ιρανικών αρχών είναι “ιδιαίτερως λυπηρές” δεδομένης της έναρξης των “ουσιαστικών” συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν με στόχο την εξεύρεησ “γρήγορης διπλωματικής λύσης που θα αναζωογονήσει και θα αποκαταστήσει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Θεωρούν πως οι ενέργειες του Ιράν “αντιτίθενται στο εποικοδομητικό πνεύμα και την καλή πίστη” αυτών των συνομιλιών και αναφέρουν πως απορρίπτουν “όλα τα μέτρα κλιμάκωσης οιουδήποτε παράγοντα” καλώντας το Ιράν να μην περιπλέξει περαιτέρω την διπλωματική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών κάνουν σαν να μην αντιλαμβάνονται τα νέα δεδομένα που προκάλεσε το σαμποτάζ που έκαναν την περασμένη Κυριακή οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού συγκροτήματος στην περιοχή Νατάνζ.

Επιπλέον κάνουν τα στραβά μάτια στην ισραηλινή επιθετικότητα και τα εμπόδια που προσπαθούν να θέσουν κυρίως απέναντι στις ΗΠΑ ώστε να εξασφαλίσουν ότι τυχόν επαναφορά της Ουάσιγκτον στη διεθνή συμφωνία του 2015 θα γίνει υπέρ των ισραηλινών γεωπολιτικών συμφερόντων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα