ΑΘΗΝΑ
04:48
|
20.09.2024
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης-Μένφι στο Μαξίμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, στο Μαξίμου.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας -Λιβύης για την Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, ενώ παράλληλα συζήτησαν
τις προοπτικές διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σύντομα στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Έμφαση δόθηκε και στη συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρησε τον Μοχάμεντ αλ Μένφι, ευχόμενος “Ramadan Kareem” και τονίζοντας ότι η σημερινή συνάντηση “επαναβεβαιώνει ;ότι οι ελληνολιβυκές σχέσεις, μετά από κάποιες περιόδους δυσκολίας, βρίσκονται στην αρχή μιας πολύ γόνιμης και παραγωγικής περιόδου”.

Υπογράμμισε επίσης ότι “η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σε σας και στον λιβυκό λαό” στο δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας και της πορείεας της προς τις εκλογές. “Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στη Λιβύη, απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τη Λιβύη”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Τέλος ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την “πρόθεση” του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης αλλά και του Λίβυου πρωθυπουργού,”να συζητήσουν με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”, υπογραμμίζοντας ότι “στην Ελλάδα η Λιβύη θα έχει πάντα ένα σταθερό φίλο και σύμμαχο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Η Ελλάδα να συνεχίσει τη στήριξη για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών


Ο Μοχάμεντ αλ Μένφι από την πλευρά του τόνισε ότι πράγματι
“οι σχέσεις μας, οι σχέσεις των δύο λαών μας είναι ξεχωριστές σχέσεις, είναι ιδιαίτερες σχέσεις, χάνονται στα βάθη των αιώνων, πλέον των δύο χιλιάδων ετών και αδημονούμε και ευελπιστούμε να βελτιωθούν” καθώς υπάρχει κοινή ιστορία, ανάμεσα στα δύο κράτη.
Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι “αυτές οι σχέσεις δεν δημιουργήθηκαν μόνο πάνω σε ένα υλικό υπόβαθρο” αλλά έχουν επίσης και “πνευματικό υπόβαθρο”.


“Πάντα ενδιαφερόμαστε για τη φιλία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάντα κύριο μέλημά μας ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο “φροντίζουμε για την εξέλιξη των σχέσεων, φροντίζουμε για το άνοιγμα νέων οριζόντων στις σχέσεις, ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Ελλάδα. Και αν κάποια στιγμή αυτές οι σχέσεις πέρασαν από κάποιες δύσκολες στιγμές, αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσα από ένα διάλογο και προσωπικά πιστεύω ότι τα κοινά σημεία που μας ενώνουν θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες”.


“Όταν ήμουν πρέσβης, εδώ στην Αθήνα, φρόντισα να αυξηθεί το ποσοστό παρουσίας των ελληνικών εταιρειών στη χώρα μου” πρόσθεσε, “έχοντας υπόψη και το έργο που είχε αναλάβει η εταιρεία Μυτιληναίος στον τομέα του ηλεκτρισμού. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η σύσφιξη της οικονομικής εταιρικής σχέσης” επεσήμανε.


Αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα “για την επαναλειτουργία, το άνοιγμα της Πρεσβείας στην Τρίπολη και την επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη” τόνισε ότι η επίσκεψή του είναι “μία πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη, έχοντας υπόψη τη σταθερότητα που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα”.

Αναφερόμενος στην κυριαρχία της Λιβύης υπογράμμισε ότι το νέο προεδρικό συμβούλιο της χώρας του “θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, για την απόλυτη και ολοκληρωμένη αποχώρηση όλων των πολιτοφυλακών από τη χώρα μου, και σε αυτό το θέμα έχουμε συζητήσει με διάφορες πλευρές για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, να αποχωρήσουν οι πολιτοφύλακες από την Λιβύη”.


Τέλος, επεσήμανε “τη σημασία της διεθνούς στήριξης από τα Ηνωμένα Έθνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση” εκφράζοντας την ελπίδα “η Ελλάδα να συνεχίσει τη στήριξη σε όλα τα διεθνή φόρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος του χρόνου, προκειμένου να αποχωρήσουν και να απομακρυνθούν όλοι οι μισθοφόροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή” στη Λιβύη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα