ΑΘΗΝΑ
06:50
|
28.09.2024
Προδημοσίευση της 104 σελίδων έκθεσης του γενικού επιθεωρητή – Γνώριζαν τρεις ημέρες πριν τι επρόκειτο να συμβεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εφημερίδα “Νιου Γιορκ Τάιμς” (New York Times) έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα της έκθεσης των 104 σελίδων που έχει συντάξει ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας του Καπιτωλίου Μάικλ Α. Μπόλτον για την εισβολή των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου.

Η έκθεση θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα αύριο Πέμπτη. Σύμφωνα με το αντίγραφο που περιήλθε στην κατοχή της αμερικανικής εφημερίδας ο Μπόλτον διαπίστωσε πολλά και εξόφθαλμα λάθη από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων του Καπιτωλίου τις ημέρες που προηγήθηκαν της εισβολής στο κτίριο. Επιπλέον ο γενικός επιθεωρητής εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η αστυνομία είχε άνωθεν εντολές να μην επέμβει και να τηρήσει μια πιο αμυντική στάση απέναντι στους διαδηλωτές-υποστηρικτές του Τραμπ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μπόλτον υποστηρίζει ότι η αστυνομία του Καπιτωλίου δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη παρά το γεγονός ότι είχε προειδοποιηθεί για το τι επρόκειτο να συμβεί. Ειδικότερα τρεις ημέρες πριν από την εισβολή, πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στην αστυνομία του Καπιτωλίου ανέφεραν ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ σχεδίαζαν να καταφύγουν σε ενέργειες βίας στο χώρο που βρίσκεται υπό την προστασία της. “Αντίθετα με τις προηγούμενες μετεκλογικές διαδηλώσεις, ο στόχος των τραμπικών διαδηλωτών στις 6 Ιανουαρίου δεν είναι οι αντιδιαδηλωτές, αλλά το ίδιο το Κογκρέσο”, φέρεται να ανέφερε το σημείωμα που διαβιβάστηκε στην αστυνομία του Καπιτωλίου τρεις ημέρες πριν από τις ταραχές. Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου, δήλωνε βέβαιος ότι είναι “απίθανο” το ενδεχόμενο μιας επίθεσης.

Σε ό,τι αφορά στη στρατηγική που ακολουθήθηκε την ημέρα των επεισοδίων, ο γενικός επιθεωρητής διαπίστωσε πως οι επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου έδωσαν εντολή στο Σώμα της Πολιτικής Προστασίας να μην κάνει χρήση των πιο βίαιων μεθόδων καταστολής που έχει στη διάθεσή του, όπως οι βομβίδες κρότου λάμψης, διότι οι υποστηρικτές του Τραμπ κατέλαβαν το κτίριο με όλους τους γερουσιαστές μέσα σε αυτό.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί δήλωσαν στον γενικό επιθεωρητή ότι εάν είχαν αυτά τα μέσα στη διάθεσή τους θα είχαν αποτρέψει τους εισβολείς. Ο Μάικλ Α. Μπόλτον αναφέρει επίσης στην έκθεσή του ότι ο εξοπλισμός των αστυνομικών, όπως οι ασπίδες τους κι αλλά προστατευτικά μέσα, ήταν σε κακή κατάσταση λόγω της φύλαξής τους σε ακατάλληλους χώρους αποθήκευσης. Επίσης κάποιοι δεν είχαν προστατευτικές ασπίδες γιατί αυτές ήταν κλειδωμένες σε βαν της αστυνομίας.

Με τους Ρεπουμπλικανούς να προσπαθούν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου η έκθεση του Μάικλ Α. Μπόλτον αναμένεται να ρίξει πολύ φως σε όλες τις ολιγωρίες  της υπεύθυνης αρχής για τη φύλαξη του Καπιτωλίου. 

Πηγή: New York Magazine

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βηρυτός:Ισχυρή ισραηλινή επίθεση με στόχο τα γραφεία της Χεζμπολάχ – Σφοδρή η αντίδραση του Ιράν (upd)

Πάνω από 37 οι νεκροί του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ – 4 εκατ. χωρίς ρεύμα

Σε ένα 24ωρο, ξέσπασαν 23 πυρκαγιές, λέει η Πυροσβεστική

Απόψε η μοτοπορεία απεργών διανομέων Wolt στην Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα