ΑΘΗΝΑ
00:38
|
18.05.2024
Συνομιλίες εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ζητά ο ανώτατος Σιίτης ιερωμένος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά των παρατεταμένων έμμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ που διαδραματίζονται στη Βιέννη από την περασμένη βδομάδα, με στόχο την επαναφορά τους στη διεθνή συμφωνία του 2015, τάχθηκε σήμερα ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Όπως τόνισε ο Χαμενεϊ, οι συνομιλίες στη Βιέννη δεν πρέπει να «παρατεταμένες», διότι αυτό θα ήταν «επιβλαβές» για το Ιράν.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι διαπραγματεύσεις να μην γίνουν διαβρωτικές. Δεν πρέπει (να υπάρξει) τρόπος ώστε ορισμένα μέρη να χρονοτριβούν, κάτι που θα ήταν επιβλαβές για τη χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά σε ομιλία του που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση.

«Η Αμερική δεν επιδιώκει να αποδεχτεί την αλήθεια στις διαπραγματεύσεις… Στόχος της στις συνομιλίες είναι να επιβάλει τις δικές της εσφαλμένες επιθυμίες… Τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας ακολουθούν τις πολιτικές της Αμερικής στις συνομιλίες παρά την αναγνώριση των δικαιωμάτων του Ιράν» ανέφερε.

Το παζάρι στη Βιέννη

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν «εποικοδομητικές», όπως τις χαρακτήρισαν, συνομιλίες στην Βιέννη για τη διάσωση της JCPOA.

Συζητούν ξανά με μεσάζοντα την Ευρώπη - ΤΑ ΝΕΑ

Οι συνομιλίες αρχικά ήταν να πραγματοποιηθούν χτες αλλά αναβλήθηκαν για αύριο, Πέμπτη, υπό τη σκιά της απόφασης της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και της (πιθανώς ισραηλινής) «δολιοφθοράς» που σημειώθηκε την Κυριακή στις ιρανικές πυρηνικές του εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε αρχικά να συμμορφωθεί το Ιράν με τους περιορισμούς στις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που ορίζει η διεθνής συμφωνία του 2015, προτού η Ουάσινγκτον επανέλθει στη συμφωνία, από την οποία αποχώρησε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ το 2018. Ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησε συναινώντας στην πραγματοποίηση έμμεσων συνομιλιών με το Ιράν στη Βιέννη με στόχο πιθανώς παράλληλα βήματα επαναφοράς των δύο χωρών στη συμφωνία του 2015.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα