ΑΘΗΝΑ
11:46
|
25.04.2024
Δεν μπορούν να απαιτούν προβλεψιμότητα όταν η συμπεριφορά τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, είπε η Μ. Ζαχάροβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Βέλη κατά της εκπροσώπου Τύπου του Τζο Μπάιντεν, Τζεν Ψάκι, εκτόξευσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή τις δηλώσεις της πρώτης σχετικά με το ότι επιδίωκαν “προβλεψιμότητα στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, παρά εμπιστοσύνη”.

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν γίνει το πιο απρόβλεπτο κράτος του κόσμου, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στις δηλώσεις Ψάκι αναφορικά με το ότι αναμένουν η Ρωσία να γίνει “ένα προβλέψιμο κράτος που θα εφαρμόζει προβλέψιμη πολιτική”.

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να απαιτούν προβλεψιμότητα από τη Ρωσία και άλλα κράτη, καθώς τα τελευταία χρόνια η γραμμή της Ουάσινγκτον σε διεθνή θέματα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτό που απαιτoύν, δήλωσε Μαρία Ζαχάροβα στο ραδιοφωνικό σταθμό Vesti FM.


“Το βασικό σημείο αυτού που ειπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου ήταν ότι θέλουν η Ρωσία να γίνει ένα προβλέψιμο κράτος που θα εφαρμόζει μια προβλέψιμη πολιτική. Από ποιον το ακούμε; Τα τελευταία 10 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει το πιο απρόβλεπτο κράτος”, υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την Μαρία Ζαχάροβα, η πολιτική της Ουάσινγκτον ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτά που απαιτεί από τις άλλες χώρες, σε τομείς όπως το κλίμα, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη στρατηγική σταθερότητα.

“Διεθνείς οργανισμοί όπως η UNESCO θυμούνται τις επαναλαμβανόμενες εισόδους και αποχωρήσεις των ΗΠΑ” πρόσθεσε.

Ο Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ανακοίνωσε σε ενημέρωση στις 13 Απριλίου ότι οι ΗΠΑ στις σχέσεις τους με τη Ρωσία επιδίωκαν προβλεψιμότητα παρά εμπιστοσύνη.

Η Μαρία Ζαχάροβα ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ρωσία επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

“Από δογματική, ιδεολογική και πολιτική άποψη, θέλαμε και θέλουμε ακόμα να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, εννοώ τον λαό των ΗΠΑ, σε μία αμοιβαία επωφελή βάση, έτσι ώστε να είναι χρήσιμο και απαραίτητο για τις δύο χώρες μας. Όμως, η ρητορική και τα βήματα που έχουν κάνει οι ΗΠΑ πρόσφατα είναι αδύνατο να αγνοηθούν” τόνισε η Ζαχάροβα.

Τέλος σημείωσε ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει όσα πρέπει για να προετοιμάσει μία ενδεχόμενη συνάντηση του Ρώσου Πρόεδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημείωνε, πως οι δύο ηγέτες κατά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους συζήτησαν διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβαίας τους πρόθεσης να επιδιώξουν διάλογο στρατηγικής σταθερότητας στο θέμα του ελέγχου των όπλων και διαφαινόμενων ζητημάτων ασφαλείας, μετά την διμερή απόφαση πενταετούς παράτασης της συμφωνίας στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών New START.

Ο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να εκφράσει την “αταλάντευτη δέσμευση” των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Εξέφρασε τέλος “ανησυχία” για την “ξαφνική ρωσική ανάπτυξη στρατευμάτων” στην “κατεχόμενη Κριμαία” και στα σύνορα με την Ουκρανία, ζητώντας αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Τέλος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του για την οικοδόμηση μίας “σταθερής και προβλέψιμης σχέσης με τη Ρωσία” συμβατή με τα αμερικανικά συμφέροντα. Πρότεινε τέλος την πραγματοποίηση συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας σε τρίτη χώρα τους επόμενους μήνες προκειμένου να συζητηθεί “το πλήρες εύρος ζητημάτων που αντιμετωπίζουν ΗΠΑ και Ρωσία”.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα