Με μια φράση σαν διαφημιστικό μήνυμα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εξωραΐσει το υπό προώθηση νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και να αμβλύνει τις εντυπώσεις σχετικά με την διάταξη για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας που αυτό περιλαμβάνει.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, προβλέπει την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, αμέσως μετά το Πάσχα.
“Τόσο απλά, τόσο λειτουργικά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην παροχή επιπλέον ωρών εργασίας χωρίς αμοιβή.
“Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Εκείνο που προστίθεται, είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Προφανώς, για τους κυβερνώντες, το δικαίωμα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στην μνημονιακή Ελλάδα, με την οικονομία εγκλωβισμένη ασφυκτικά στις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και έπρεπε οπωσδήποτε να διασφαλιστεί νομοθετικά, είναι η ανταλλαγή επιπλέον χρόνου εργασίας με χρόνο ανάπαυσης, χωρίς αμοιβή, σε ατομική “συνεννόηση” με τον εργοδότη…
Προφανώς, η κατάργηση του οκταώρου και η φαλκίδευση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων δεν γίνεται άμεσα, αλλά διά της τεθλασμένης, ως παρενέργεια των διατάξεων της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Ακολουθώντας, λοιπόν, την διαφημιστική, επικοινωνιακή ατραπό της κυβέρνησης, θα προσθέσουμε για το υπό προώθηση νομοσχέδιο:
“Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε” (τους εργαζόμενους),
“Απ’ έξω εμφάνιση, από μέσα άνεση” (για τους εργοδότες),
Η μνημονιακή πολιτική της τελευταίας δεκαετίας, η οποία συνεχίζεται με το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην αγορά εργασίας, υπηρετώντας το τρίπτυχο:
Φθηνή, εντατικοποιημένη εργασία-Άνεργη ανάπτυξη (αποκλεισμός των ήδη ανέργων και αύξηση υποαμειβομένων)-Δραστικός περιορισμός των εργατικών/συνδικαλιστικών αντιδράσεων.
Νέο εργασιακό ναρκοπέδιο
Όπως καταγγέλλουν εργατολόγοι και συνδικαλιστές, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά:
- Μετά από εκατό χρόνια καταργεί το 8ωρο που είχε νομοθετηθεί με το ν. 2269 του 1920 και επιτρέπει 10ωρη εργασία χωρίς την υποχρέωση υπερωριακής αμοιβής.
- Προωθεί τις ατομικές συμφωνίες για το χρόνο εργασίας, αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους απέναντι στους εργοδότες.
- Αυξάνει το πλαφόν των ωρών των νόμιμων υπερωριών, οι οποίες κατά μεγάλο μέρος θα καλύπτονται από την διευθέτηση του χρόνου εργασίας (10ωρη ημερήσια απασχόληση). Δηλαδή, χωρίς αμοιβή.
- Προωθεί την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
- Ανοίγει “παράθυρο” περαιτέρω ευελιξίας στο χρόνο εργασίας και συμπίεσης μισθών, με τις διατάξεις για την τηλεργασία.
- Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απομακρύνουν από τον χώρο εργασίας όποιον έχουν απολύσει με προειδοποίηση, ώστε έτσι να μην υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση στο χώρο εργασίας.
- Καταργεί στην ουσία το ΣΕΠΕ παραπέμποντάς τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ΟΜΕΔ, έναν οργανισμό που διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς.
- Πλήττει καίρια το απεργιακό δικαίωμα, καθώς στην ουσία καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις με την αυτοπρόσωπη παρουσία των εργαζομένων.
- Προωθεί μέτρα για την κήρυξη παράνομων των απεργιών εάν υπάρχει περιφρούρηση ή κατάληψη οποιουδήποτε χώρου της επιχείρησης, ενώ
- Αφαιρεί τη δυνατότητα της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε όποιο σωματείο δεν δεχτεί να παραδώσει στους εργοδότες τα μητρώα του.