ΑΘΗΝΑ
07:48
|
26.04.2024
Η απαίτηση του Λιβανέζου προέδρου έγινε γνωστή μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό διπλωμάτη Ντέιβιντ Χέιλ στη Βηρυτό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον άμεσο τερματισμό όλων των υποθαλάσσιων ερευνών στα νότια θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο απαίτησε σήμερα ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Χέιλ.

“Ο Λίβανος διατηρεί το δικαιώμά του να εξελίξει τη στάση του ανάλογα με τα συμφέροντά του και με τον πλέον κατάλληλο τρόπο υπό το διεθνές δίκαιο” τόνισε ο Αούν, απαιτώντας “διεθνείς ειδικοί να χαράξουν τη γραμμή στα (διαφιλονικούμενα) θαλάσσια ύδατα των δύο χωρών.

Ζήτησε επίσης τη δέσμευση του Ισραήλ (με το οποίο ο Λίβανος, από τεχνικής άποψης, βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου) να μην διενεργήσει περαιτέρω δραστηριότητες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και να μην αρχίσει καμία έρευνα στο οικόπεδο Καρίς και στα παρακείμενα ύδατα” μέχρι να επιλυθούν τα θέματα αυτά στις έμμεσες διμερείς συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα του περασμένου Οκτώβρη με μεσολαβητή τις ΗΠΑ σε κτίριο της αποστολής του ΟΗΕ στη Νακούρα που βρίσκεται στη  μεθόριο Λιβάνου-Ισραήλ.

Οι συνομιλίες αυτές αφορούν την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη έκτασης τουλάχιστον 860 τ.χλμ. σύμφωνα με χάρτη που είχε στείλει ο Λίβανος στον ΟΗΕ το 2011. Στη συνέχεια ο χάρτης αυτός άλλαξε καθώς εντοπίστηκαν “λάθη” που ανέβασαν τις  διεκδικήσεις του Λιβάνου σε ζώνη έκτασης 1.430 τ. χλμ προχωρώντας ακόμη πιο νότια και αγγίζοντας τμήμα του θαλάσσιου οικοπέδου Καρίς.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός διπλωμάτης ανανέωσε την “ετοιμότητα” των ΗΠΑ να διευκολύνουν τις συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου για την επίλυση θαλάσσιων διαφορών με κεντρικό επιχείρημα τα οφέλη που θα έχουν οι οικονομίες αμφοτέρων χωρών, ειδικά για την περίπτωση της λιβανέζικης οικονομίας που από το 2019 έχει εγκλωβιστεί σε παρατεταμένη κρίση.

Ο Χέιλ δεν παρέλειψε να αποδοκιμάσει την ανικανότητα των πολιτικών αρχηγών του Λιβάνου να προχωρήσουν σε συμφωνία συγκρότησης νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις  κατά τις επιθυμίες ξένων δανειστών. Προειδοποίησε ότι “εκείνοι που συνεχίζουν να εμποδίζουν την πρόοδο” θέτουν εαυτούς ανοικτούς σε “ενέργειες κυρώσεων” δίχως να τους κατονομάσει.

Παρόλα αυτά δεν απέφυγε “πυρά” σε βάρος της Χεζμπολάχ και του Ιράν λέγοντας πως “υπονομεύουν το κράτος”.

Η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου

Νωρίτερα σήμερα το πρωί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τριμερής πολιτική και οικονομική συνάντηση Ελλάδας,Κύπρου και Λιβάνου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο της τριμερούς , κατά πληροφορίες, βρέθηκαν και θέματα που αφορούν την αξιοποίηση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Και αύριο τετραμερής στην Πάφο της Κύπρου

Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τετραμερής σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στην Πάφο της Κύπρου ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και τους ομολόγους του από Κύπρο,Νίκο Χριστοδουλίδη, Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που θα διεξαχθεί στην Πάφο.

Οι συζητήσεις των κατ’ ιδίαν και διευρυμένων συνομιλιών της Συνόδου θα εστιάσουν στις περιφερειακές εξελίξεις, τα ενεργειακά, την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο (ώρα 17:30).

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και του Ισραήλ Gabi Ashkenazi, καθώς και με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Μοχάμεντ Γκαργκάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα