ΑΘΗΝΑ
11:26
|
19.04.2024
Το 97% της έρευνας για το εμβόλιο της AstraZeneca βασίστηκε σε δημόσια και μόλις το 2% σε εταιρικά κεφάλαια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τελικά τα εμβόλια δεν τα φέρνει ο καπιταλισμός όπως ισχυρίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αλλά το δημόσιο χρήμα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Βρετανών ερευνητών.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη το 97% για τη ανάπτυξη του εμβολίου της AstraZeneca και τη χρηματοδότηση αντίστοιχων ερευνών εδώ και δεκαετίες, έχει προέλθει από τον κορβανά των Ευρωπαίων φορολογούμενων και κοινωφελών φορέων, ενώ μόνο το 2% είναι βέβαιο ότι προήλθε από τα ίδια κεφάλαια της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι ερευνητές εντόπισαν την πηγή εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών που δόθηκαν σε ερευνητικές επιχορηγήσεις από το 2000 μέχρι πρόσφατα, έτσι ώστε σταδιακά να αναπτυχθεί η βιοϊατρική τεχνολογία που κατέστησε εφικτή την ανάπτυξη του εν λόγω εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η συντριπτική πλειονότητα των χρηματοδοτικών κεφαλαίων προήλθε από βρετανικά υπουργεία, βρετανικά και αμερικανικά επιστημονικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ και συμμετείχε στα ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας), καθώς και από κοινωφελείς οργανισμούς όπως το Wellcome Trust.

Η ανωτέρω ανάλυση των χρηματοδοτικών πηγών, σύμφωνα με τον Guardian φαίνεται να αναιρεί τους ισχυρισμούς του Μπόρις Τζόνσον, ότι η γρήγορη ανάπτυξη των εμβολίων εν μέσω πανδημίας πραγματοποιήθηκε “χάρη στον καπιταλισμό, χάρη στην απληστία”.

Το ίδιο περίπου επιχείρημα χρησιμοποιούν και οι φαρμακοβιομηχανίες για να αντιταχθούν στην -προσωρινή λόγω πανδημίας- αναστολή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας τους σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων, αντιτείνοντας ότι η δημιουργία κερδών αντισταθμίζει τα προηγηθέντα υψηλά κόστη ανάπτυξής τους.

“Η μελέτη μάς δείχνει ότι αλήθεια είναι το ακριβώς αντίθετο: Οι δημόσιες επενδύσεις και η διεθνής συνεργασία μάς έδωσαν τα εμβόλια Covid-19. Πρέπει να σταματήσουμε να διαιωνίζουμε το αφήγημα ότι ο ιδιωτικός τομέας και τα κέρδη του είναι οι αποκλειστικοί ‘χορηγοί’ της καινοτομίας και να αναγνωρίσουμε ότι η σωτήρια τεχνολογία του εμβολίου αναπτύχθηκε σχεδόν πλήρως με κυβερνητική και φιλανθρωπική χρηματοδότηση”, τόνισαν οι ερευνητές της βρετανο-ολλανδικής πανεπιστημιακής επιστημονικής ομάδας “Universities Allied for Essential Medicines”.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο κόστισε -συνολικά- η ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου. Με βάση μία πρώτη εκτίμηση, η χρηματοδότηση της ανάπτυξης υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 228 εκατομμύρια λίρες -ποσό στο οποίο η ΕΕ συνέβαλε αποαφασιστικά.

Η βρετανο-σουηδική εταιρεία AstraZeneca, έχει δεσμευτεί ότι θα πουλάει το εμβόλιο σε τιμή που δεν θα της αποδίδει κέρδος όσο διαρκεί η πανδημία, ωστόσο, διατηρεί το δικαίωμα να αυξήσει τη σημερινή χαμηλή τιμή του σκευάσματος όταν θεωρήσει ότι τελείωσε η πανδημία.

Πηγές: The Guardian, efsyn

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα