ΑΘΗΝΑ
07:22
|
25.04.2024
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες ανεπίσημο έγγραφο που φέρεται να κάνει λόγο για την ένωση Κοσόβου-Αλβανίας και τη διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναστάτωση έχει επιφέρει στις Βρυξέλλες ένα “non paper φάντασμα” που αναφέρεται σε αλλαγές των συνόρων των Δυτικών Βαλκανίων, όπως στην ειρηνική διάλυση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παραλήπτης του ανεπίσημου εγγράφου φέρεται να είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την περασμένη Δευτέρα, υπήρξαν εικασίες στη Σλοβενία, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σχετικά με το εάν ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, έστειλε πραγματικά στις Βρυξέλλες non paper που αναφερόταν σε συνοριακές αλλαγές σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης δήλωσαν στο δίκτυο Euractiv, ότι έχουν πλήρη άγνοια για το εν λόγω έγγραφο.

Ωστόσο, το γραφείο του πρόεδρου Σαρλ Μισέλ δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε αρνήθηκε την ύπαρξη του εγγράφου. Άγνοια δηλώνουν και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που υποστηρίζουν ότι δεν έχει παρουσιαστεί κανένα τέτοιο έγγραφο στους αντιπροσώπους των κρατών – μελών.

Ωστόσο, η necenzurirano.si (Σλοβενία) δημοσίευσε τμήματα του non paper, στα οποία γίνεται λόγος για επαναπροσδιορισμό των συνόρων στην περιοχή προκειμένου να επιλυθούν τα μακροχρόνια προβλήματα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Το έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον, που έληξε τον πόλεμο στη Βοσνία, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής οδήγησε στη βελτίωση των σχέσεων και στη σταθερότητα, αλλά δεν έλυσε βασικά προβλήματα. Στη συνέχεια τονίζεται ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σήμερα ότι υπάρχει περίπτωση για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ της Σερβίας και του Κοσόβου, ενώ άλλες χώρες, όπως η Τουρκία προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία.

Έτσι, οι “λύσεις” που προτείνονται στο έγγραφο για τη βελτίωση της κατάστασης είναι οι εξής:

α) Ενοποίηση του Κοσόβου και της Αλβανίας.

β) Παραχώρηση, ως αντάλλαγμα, στη Σερβία του ευρύτερου μέρους της Republika Srpska, δηλαδή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

γ) Ένωση των κροατικών περιοχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Κροατία ή παραχώρηση ειδικού καθεστώτος όπως αυτό που ισχύει στο Νότιο Τιρόλο.

δ) Το ίδιο καθεστώς προβλέπεται και για τις σερβικές περιοχές του Κοσόβου.

ε) Οι Βόσνιοι θα αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος και με δημοψήφισμα θα μπορούν να επιλέξουν είτε την ΕΕ, είτε την σύσφιξη των σχέσεων τους με άλλη χώρα, όπως η Τουρκία.

“Προς το παρόν, η συντριπτική πλειοψηφία των Βοσνίων τάσσονται υπέρ της ΕΕ, με την απότομη αύξηση της τουρκικής επιρροής και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραστικά την επόμενη δεκαετία” αναφέρεται επίσης στο non paper.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς ταξίδεψε στο Σεράγεβο στις 14 Απριλίου 2021 τονίζοντας ότι η Κροατία υπερασπίζεται την ακεραιότητα της γειτονικής χώρας. Για το “non paper – φάντασμα” δήλωσε ότι δεν δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τη γνησιότητά του.

Σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης στη Βοσνία, ο πρεσβευτής της Σλοβενίας στο Σεράγεβο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για να εξηγήσει τις φήμες σχετικά με φερόμενα σχέδια της Λιουμπλιάνα για τη διάλυση της χώρας και τον επανασχεδιασμό των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σλοβενία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουνίου, και ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα έχει ήδη θέσει τα Δυτικά Βαλκάνια στην κορυφή της ατζέντας του.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση της Deutsche Welle, τουλάχιστον ένας από τους συντάκτες αυτού του ανυπόγραφου εγγράφου, είναι ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, έξι κράτη- μέλη της ΕΕ και συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, είχαν συνυπογράψει ένα non paper με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 του μήνα, τονίζοντας ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει “να παραμείνει στο επίκεντρο της ΕΕ”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

War: What is it good for? Absolutely nothing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα