ΑΘΗΝΑ
02:23
|
19.11.2024
Η πρόσφατη αναταραχή στη Βόρεια Ιρλανδία έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόσφατη αναταραχή στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ενωτικοί νέοι διεξήγαγαν μάχες με την αστυνομία στο Μπέλφαστ, έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου.

Εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο Sputnik ότι τα πρόσφατα γεγονότα μπορεί να πυροδοτήθηκαν από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη διευθέτηση του Brexit μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ σε ορισμένες κοινότητες και τη ρητορική των πολιτικών ηγετών.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, μέλη της ενωτικής κοινότητας, εκείνων που επιθυμούν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, πέταγαν πέτρες, πυροτεχνήματα και βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια σποραδικών συγκρούσεων. Σε ένα περιστατικό στις 7 Απριλίου, νέοι στο Μπέλφαστ λεηλάτησαν ένα λεωφορείο και του έβαλαν φωτιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της βρετανικής κυβέρνησης για τη Βόρεια Ιρλανδία, Μπράντον Λιούις, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Τετάρτη ότι 88 αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί στις συγκρούσεις, προσθέτοντας ότι συνελήφθησαν 18 άτομα.

“Η βία που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα είναι εντελώς απαράδεκτη. Οι επιθέσεις σε αστυνομικούς είναι απολύτως κατακριτέες. Εκείνοι που εμπλέκονται σε αυτήν την καταστροφή και αναταραχή δεν εκπροσωπούν τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας”, δήλωσε ο Λιούις στο κοινοβούλιο.

Παρά την καταδίκη και σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών για τη Βόρεια Ιρλανδία απέρριψε αυτή την εβδομάδα εκκλήσεις για κοινή σύνοδο κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας για να συζητηθεί η πρόσφατη βία.

Πιστεύεται ότι αρκετοί παράγοντες προκάλεσαν την πρόσφατη αναταραχή στην ενωτική κοινότητα. Ορισμένοι σχολιαστές επεσήμαναν την απόφαση της Υπηρεσίας Δημόσιας Εισαγγελίας (PPS) να μην καταδικάσει κανέναν εκπρόσωπο των ρεπουμπλικάνων για παραβίαση των κανονισμών κοινωνικής απόστασιοποίησης COVID-19 όσων παρευρέθηκαν στην κηδεία του Μπόμπι Στόρεϊ τον Ιούνιο του 2020, ενός ανώτερου στελέχους του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA).

Η εφαρμογή της μελλοντικής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους και ολοκλήρωσε τη διαδικασία του Brexit, άφησε επίσης τις συνδικαλιστικές κοινότητες δυσαρεστημένες για την ουσιαστική δημιουργία συνόρων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Απολογισμός του κόστους του Brexit

Η επίλυση του ζητήματος των συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα των διαπραγματεύσεων για το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Οι διαπραγματευτές στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες αναζήτησαν μια συμφωνία που θα διατηρούσε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς του μπλοκ, διασφαλίζοντας παράλληλα τους όρους της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 1998 και έθεσε τέλος στις περισσότερες διακοινοτικές βιαιότητες που σημειώθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες.

Το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συμφωνήθηκε τελικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπήρχαν σκληρά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας κατά την περίοδο μετά το Brexit.

Παρ ‘όλα αυτά, οι συνδικαλιστές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τους κανόνες εμπορικής συμφωνίας που ορίζουν ότι τα ζωικά και τα τρόφιμα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο ΗΒ πρέπει να υποβληθούν σε ελέγχους κατά την άφιξή τους για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ. Από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, ορισμένα σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ιρλανδία υπέστησαν έλλειψη τροφίμων.

“Η απόφαση του PPS να μην ασκήσει δίωξη [στους ρεπουμπλικάνους για συμμετοχή στην κηδεία του Μπόμπι Στόρεϊ] είναι στην καλύτερη περίπτωση μια σπίθα – αλλά η θεμελιώδης αιτία του προβλήματος είναι τα ιρλανδικά θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ που διαπραγματεύτηκε ο [πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου] Μπόρις Τζόνσον και τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους “, δήλωσε στο Sputnik ο Τζον ΜακΓκάρι, καθηγητή συγκριτικής πολιτικής στο Queen’s University στο Τορόντο του Καναδά.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DNP), το οποίο συγκέντρωσε το 30,6% της λαϊκής ψήφου της Βόρειας Ιρλανδίας στις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019, αγωνίστηκε σταθερά για το λεγόμενο “σκληρό Brexit” σε συνεργασία με τους απλούς βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις τους δεν ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε τη «μαλακή έξοδο» για τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε στο Sputnik ο Μπρένταν Ο’Λίρι, επίτιμος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

«Όταν ο Τζόνσον έγινε ηγέτης των Τόρις, υποσχέθηκε ότι θα είχε ένα Brexit «έτοιμο για ψήσιμο». Το στοιχείο που ήταν έτοιμο για ψήσιμο ήταν η χήνα του DUP. Ο Τζόνσον πρόδωσε το DUP: προκειμένου να κλείσει μια συμφωνία απόσυρσης με την ΕΕ, δέχτηκε η Βόρεια Ιρλανδία, για να διατηρήσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής «σε όλα της τα μέρη», να παραμείνει στην ενιαία αγορά αγαθών και γεωργίας της ΕΕ και ότι εκ των πραγμάτων η τελωνειακή ένωση της ΕΕ θα ίσχυε σε λιμάνια και αεροδρόμια, κάνοντας αποτελεσματικά τη Θάλασσα της Ιρλανδίας τα οικονομικά σύνορα μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ “, δήλωσε ο Ο’Λίρι.

Ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας είπε ότι η δυσαρέσκεια των συνδικαλιστών με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν μία από τις τέσσερις πιθανές αιτίες για την αναταραχή, ενώ οι άλλες ήταν η καταστολή της αστυνομικής υπηρεσίας της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) εναντίον εμπόρων ναρκωτικών στο Νότιο και Ανατολικό Άντριμ, η πανδημική κόπωση, και η πολιτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από το DUP.

Μια δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου φάνηκε να δείχνει το DUP να βρίσκεται πίσω από το Sinn Fein κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και ο Ο’Λίρι είπε ότι αυτό ώθησε την Αρλίν Φόστερ, την αρχηγό του συνδικαλιστικού κόμματος, να μετακινηθεί στην “πολιτική δεξιά” και να ζητήσει τη διάλυση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

“Μερικές εβδομάδες νωρίτερα η Αρλίν Φόστερ είχε πει ότι το Πρωτόκολλο ήταν πλέον διεθνές δίκαιο και ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πλεονεκτήματα για τη Βόρεια Ιρλανδία. Λίγο αργότερα έκανε εκκλήσεις για την κατάργηση του Πρωτοκόλλου και την παραίτηση του Αρχηγού της Αστυνομίας. Αυτές οι κινήσεις έδωσαν το πράσινο φως στην πιστή πολιτοφυλακή. Είδα αυτές τις αντιδράσεις ως αντιδράσεις ενός πανικοβλημένου ηγέτη και ενός κόμματος του οποίου η υπόληψη μπορεί να καταρρέει. Η ανευθυνότητά της επέτρεψε στις πάντα έτοιμες πιστές μηχανές ταραχών να δράσουν”, παρατήρησε ο Ο’Λίρι.

Αυτό το συναίσθημα μοιράστηκε και ο Τζον ΜακΓκάρι του Queen’s University, ο οποίος κατηγόρησε το DUP ότι παίζει “την πολιτική της πόλωσης” αφού κακοδιαχειρίστηκε τη διαδικασία του Brexit.

“Επειδή πέφτουν τα νούμερα του DUP στις δημοσκοπήσεις ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκαν τα πράγματα, αποφάσισε τώρα να ανάψει τη ρητορική και να παίξει την πολιτική της πόλωσης για να ανακτήσει τα νούμερά του – αυτό βοήθησε στην παραγωγή των ταραχών”, είπε ο ΜακΓκάρι.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ήρθε για να μείνει

Υπό το φως των πρόσφατων ταραχών, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Ντέιβιντ Φροστ, υπουργό Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου, την περασμένη Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Σέφκοβιτς εξέφρασε την «ακλόνητη δέσμευση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς και την επιθυμία του μπλοκ να διατηρήσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης PEACE + που στοχεύει στη στήριξη της ειρήνης και της ευημερίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει με συνέπεια ότι το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί τόσο η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής όσο και η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της, και ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας Μπρένταν Ο’Λίρι δήλωσε ότι ούτε η ΕΕ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πιθανό να αποσυρθούν από τη νομοθεσία.

“Το Πρωτόκολλο δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί από την ΕΕ – ή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία το υποστηρίζει. Η εφαρμογή του μπορεί να εφαρμοστεί πιο ευαίσθητα εάν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργαστεί με την ΕΕ με καλές προθέσεις. Μέρος του προβλήματος είναι ότι η επιθυμία της κυβέρνησης Τζόνσον να φύγει γρήγορα μετά τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις δεν άφησε περιθώρια για σωστή προετοιμασία. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσιζε να αποσυρθεί πλήρως από το πρωτόκολλο, θα πυροδοτούσε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και αμφιβάλλω αν η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας είναι τόσο ανόητη “, δήλωσε ο Ο’Λίρι.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας πρόσθεσε ότι ήταν προς το συμφέρον όλων των κομμάτων – του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – να “επιτύχει ένα λειτουργικό πρωτόκολλο”, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη αναταραχή “δεν λειτούργησε ακριβώς ως διαφήμιση” για την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι φόβοι για επιστροφή στη ακραία βία είναι μέχρι στιγμής αβάσιμοι

Η πρόσφατη αναταραχή στο Μπέλφαστ είδε σε μεγάλο βαθμό ενωτικούς νέους να μάχονται με αστυνομικούς. Οι αυξημένες εντάσεις δεν οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ δημοκρατικών και συνδικαλιστικών κοινοτήτων, αλλά ο Τζον ΜακΓκάρι είπε ότι υπήρχε κίνδυνος να συμβεί αυτό, δεδομένου ότι οι ταραχές σημειώθηκαν στις λεγόμενες περιοχές διασύνδεσης του Δυτικού Μπέλφαστ, όπου οι συνδικαλιστικές και δημοκρατικές κατοικημένες περιοχές συνορεύουν μεταξύ τους.

«Ναι, υπάρχει κίνδυνος. Αυτές οι ταραχές πραγματοποιούνται σε περιοχές «διασύνδεσης», δηλαδή σε γειτονιές όπου οι δύο κοινότητες ζουν κοντά η μία στην άλλη. Το ξέσπασμα της ενδοκοινοτικής βίας θα ήταν μια σοβαρά αρνητική εξέλιξη», σημείωσε ο ΜακΓκάρι.

Ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας Μπρένταν Ο’Λίρι είπε ότι αξιωματικοί επιβολής του νόμου και εργαζόμενοι της κοινότητας απέτρεψαν το ξέσπασμα εκτεταμένων ακραίων συγκρούσεων, προσθέτοντας ότι η σχετική ηρεμία που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των συνδικαλιστικών κοινοτήτων που διαλύονται μετά την αναταραχή.

«Η συνδικαλιστική κοινότητα συνήθως διασπάται όταν οι μαχητές της θεωρούνται ως η πηγή της αναταραχής», είπε, προσθέτοντας ότι αυτές οι κοινότητες υποχρεούνται να «αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα» ότι «δεν μπορούν πλέον να υπαγορεύουν τα αποτελέσματα στις κυβερνήσεις του Λονδίνου», όπως κάποτε.

Οι πολιτικοί ηγέτες τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας υποστήριξαν ότι έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία, αν και οι υπουργοί αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών θα είναι αποδεκτή από τις ενωτικές κοινότητες .

Η Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας στα τέλη του 2024, στο τέλος της λεγόμενης αρχικής περιόδου.

Από τώρα και στο εξής, η αμφισβητούμενη νομοθεσία ενδέχεται να συνεχίσει να τροφοδοτεί τις εντάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία και να προκαλέσει διχασμούς μεταξύ Μπέλφαστ και Λονδίνου.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αφελείς (;) απορίες του Μπορέλ για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Νεκρή 54χρονη στο βόρειο Ισραήλ και 5 τραυματίες από ρουκέτες της Χεζμπολάχ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εφάπαξ κουπόνι 200 ευρώ του Gigabit Voucher

Η Ρωσία προειδοποιεί για τη ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα