ΑΘΗΝΑ
04:08
|
22.09.2024
Το Ιράν προειδοποίησε το Κίεβο να μην κάνει αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την πτώση ενός ουκρανικού αεροσκάφους πέρυσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν προειδοποίησε το Κίεβο να μην κάνει αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την πτώση ενός ουκρανικού αεροσκάφους πέρυσι, μετά από υπαινιγμούς του αρχηγού ασφαλείας του ότι η Τεχεράνη είχε επιτεθεί επίτηδες στο αεροπλάνο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Κατιμπζαντέχ, δήλωσε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι ουκρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να κάνουν «ασαφείς πολιτικές παρατηρήσεις» σχετικά με το τραγικό συμβάν.

Η πτήση 752 της Ukraine International Airlines καταρρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από μια ιρανική μονάδα αεροπορικής άμυνας λίγο μετά την αναχώρηση από την Τεχεράνη, σκοτώνοντας και τους 176 επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους. Ο Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν κατέληξε τον περασμένο μήνα ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους αφού αναγνωρίστηκε εσφαλμένα ως εχθρικός στόχος.

Το Κίεβο επικρίνει την έρευνα του Ιράν για το περιστατικό, κατηγορώντας την Τεχεράνη για συγκάλυψη. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Ολέξι Ντανίλοβ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ρητά ότι πίστευε ότι το Ιράν είχε σκόπιμα στοχεύσει το μη στρατιωτικό αεροσκάφος.

«Όταν λένε ότι ήταν τυχαίο, δεν το πιστεύω. Ήταν σκόπιμο. Αυτή ήταν μια συνειδητή επίθεση», είπε στην Globe and Mail του Καναδά. Υπαινήχθη, προκλητικά, ότι η Τεχεράνη μπορεί να κατέρριψε το ουκρανικό αεροπλάνο για να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την έναρξη επιθέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία. Το αεροσκάφος χτυπήθηκε λίγες ώρες αφού το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον δύο στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ που φιλοξενούσαν αμερικανικές δυνάμεις, ως αντίποινα για τη δολοφονία των ΗΠΑ του ανώτερου ιρανού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί.

Απαντώντας στον Ντανίλοβ, ο Κατιμπζαντέχ είπε ότι ήταν ατυχές το γεγονός ότι η Ουκρανία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να διαιωνίσει «φανταστικές και ανατεθείσες θεωρίες». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι αρνούνται την «αντικειμενική και τεχνική πραγματικότητα» του «πικρού περιστατικού» και συμβούλεψε το Κίεβο να μην «βγαίνει από τα όρια της λογικής και του νόμου όταν κάνει παρατηρήσεις».

Ο Ντανίλοβ δεν είναι ο μόνος ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας που έχει εξαπολύσει κατηγορίες εναντίον του Ιράν. Μετά τη δημοσίευση της ερευνητικής έκθεσης της Τεχεράνης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντιμίτρο Κουλέμπα ισχυρίστηκε ότι το Ιράν προσπαθεί να «κρύψει τους πραγματικούς λόγους» του συμβάντος, προσθέτοντας ότι το Κίεβο δεν θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να αποφύγει την ευθύνη για το «έγκλημα».

Τον Ιούλιο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αποζημίωση για την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου, αν και το ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Γάζα: Δέκα νεκροί κατόπιν ισραηλινού χτυπήματος σε σχολείο

Ισραήλ: Κλείνει ο εναέριος χώρος στα βόρεια-Αναμαίνεται κλιμάκωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα