ΑΘΗΝΑ
14:38
|
20.09.2024
Κατηγορείται για στέρηση ατομικής ελευθερίας σε 147 μετανάστες και πρόσφυγες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου σχετικά με την απόφασή του να  αποτρέψει την αποβίβαση περισσότερων από 100 μεταναστών στη χώρα το 2019 θα κληθεί ο Ματέο Σαλβίνι,  αρχηγός του ακροδεξιού ιταλικού κόμματος Λέγκα του Βορρά. Υπενθυμίζεται πως ο Σαλβίνι, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών εκείνη την εποχή, άφησε τους μετανάστες εγκλωβισμένους στη θάλασσα για μία εβδομάδα.

Η ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, στις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ιταλική εφημερίδα la Repubblica.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει οικοδομήσει μεγάλο μέρος της πολιτικής του πορείας στην εκστρατεία κατά της μετανάστευσης, ενδέχεται να αντιμετωπίσει έως και 15 χρόνια φυλάκισης εάν κριθεί ένοχος, ενώ μια καταδικαστική απόφαση θα μπορούσε να του στερήσει το αξίωμά του.

«”Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι ιερό καθήκον του πολίτη”. Άρθρο 52 του Συντάγματος. Θα δικαστώ για αυτό, για την υπεράσπιση της χώρας μου; Πηγαίνω εκεί με ψηλά το κεφάλι μου, ακόμα και στο όνομά σου. Πάντα πρώτα η Ιταλία» έγραψε ο στον λογαριασμό του στο Twitter αμέσως μετά την απόφαση. 

Κατά τη διάρκεια της 14μηνης θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών, ο Σαλβίνι απαγόρευσε τον αγκυροβολισμό πολλών σκαφών στην Ιταλία σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές και κατηγόρησε τις φιλανθρωπικές οργανώσεις ότι «ενθάρρυναν το λαθρεμπόριο»

Η Proactiva Open Arms, ισπανική ΜΚΟ που διέσωσε 65 πλοία, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστή και ανέφερε ότι «Το να παραβιάζεται ένα θεμελιώδες δικαίωμα, όπως αυτό της προστασίας των ανθρώπων στη θάλασσα για σκοπούς πολιτικής προπαγάνδας, είναι ντροπιαστικό και με πληγώνει ως διασώστη. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε, είναι παράλογο που τον 21ο αιώνα αμφισβητήθηκε η προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων. Μπορεί η δίκη να είναι μια ευκαιρία να κρίνουμε ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας και να επαναπροσδιορίσουμε τις δημοκρατικές αρχές στις οποίες βασίζονται τα συντάγματά μας».

https://twitter.com/openarms_found/status/1383412613745299456

Ο Σαλβίνι απέσυρε τη Λέγκα από την κυβέρνηση συνασπισμού το καλοκαίρι του 2019, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να πυροδοτήσει εκλογές όταν το κόμμα του ήταν ακόμη ψηλά στις δημοσκοπήσεις. Πλέον το κόμμα του ως μέρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι, έχει χάσει περισσότερα από 10 εκατοστιαίες μονάδες αλλά παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ιταλία με ποσοστό περίπου 23%, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Οι Ουκρανοί λειτουργούν οιονεί στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Κουρσκ

Νεκρός 23χρονος που υπηρετούσε σε θέρετρο της Αεροπορίας στην Πιερία

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Τραμπ: Θα φταίνε οι Εβραίοι αν χάσω τις εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα