Πηγή: The Press Project
Kύμα συμπαράστασης στην Ελλάδα στέλνουν χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό διαδηλώνοντας ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Δεκαοχτώ συλλογικότητες από την Ευρώπη ως την Αυστραλία, διαδήλωσαν ενάντια στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με Μ.Ε.Θ. Οι καταγγελίες αστυνομικής βίας πληθαίνουν με περιστατικά απαγωγής πολιτών, βασανισμούς, τρομοκράτηση, παρακολουθήσεις, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, στοχοποίηση ανθρώπων που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους», καταλήγοντας: «Ως μετανάστες-τριες δε μπορούμε να ανεχτούμε την πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή κρατικής βίας».
Από το Λονδίνο ως το Σίδνεϋ κύμα συμπαράστασης στην Ελλάδα στέλνουν πολλοί Έλληνες μετανάστες που ζουν στο εξωτερικό, διαδηλώνοντας ενάντια στην αστυνομική βία. Αφορμή για τις κινητοποιήσεις στάθηκαν οι αυθαιρεσίες, από πλευράς της αστυνομίας, το τελευταίο διάστημα οι οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και στο πλαίσιο της ταμπέλας «γίνονται έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού, ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία», δεκάδες αστυνομικοί χτυπούν άγρια και τραμπουκίζουν πολίτες σε δρόμους και πλατείες, πρόσφυγες σε δομές, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ ακόμα και πολίτες σε πολυκατοικίες.Το αφήγημα της ελληνικής αστυνομίας για την βαρβαρότητα και την καταστολή στη Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021 φαίνεται πως δεν έπεισε τα διεθνή μέσα, καθώς δημοσίευμα του Associated Press, που αναπαράγεται από πλήθος μεγάλων διεθνών μέσων με τίτλο «Η ελληνική αστυνομία συγκρούστηκε με περισσότερους από 500 διαδηλωτές σε προάστιο της Αθήνας, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες για να διαλύσει το πλήθος». Το εν λόγω δημοσίευμα αναπαράγεται από πλήθος μέσων διεθνώς, μεταξύ αυτών και του ABC News των ΗΠΑ.
Στη λήψη πρωτοβουλιών ενάντια στον αυταρχισμό στην Ελλάδα, προχώρησαν οι Έλληνες και κάτοικοι του εξωτερικού διοργανώνοντας διήμερο δράσεων από τη Γερμανία και το Βέλγιο μέχρι τη Νορβηγία και το Σίδνεϋ. Δεκαοχτώ συλλογικότητες βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την εντεινόμενη πολιτική αυθαιρεσία, την αστυνομική βία και καταστολή στην Ελλάδα.
«Η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με Μ.Ε.Θ. Ακόμα και σήμερα δεν επιτάσσει ιδιωτικές κλινικές τη στιγμή που πολλοί ασθενείς πεθαίνουν λόγω ελλείψεων σε Μ.Ε.Θ. Η πανδημία αντιμετωπίζεται με αλλεπάλληλα lockdown, ενώ οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σε εργασιακούς χώρους και Μ.Μ.Μ. χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, πολιτική με έκδηλο ταξικό χαρακτήρα. Οι καταγγελίες αστυνομικής βίας πληθαίνουν με περιστατικά απαγωγής πολιτών, βασανισμούς, τρομοκράτηση, παρακολουθήσεις, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, στοχοποίηση ανθρώπων που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων πολιτών σε προπαγανδιστικά πλαίσια, σαθρά κατηγορητήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και όχι μόνο» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι συλλογικότητες.
Παράλληλα, σημειώνουν πως «η κυβέρνηση επένδυσε από την πρώτη στιγμή στην επικοινωνιακή της εικόνα διοχετεύοντας τεράστια ποσά σε συγκεκριμένα συστημικά Μ.Μ.Ε. αλλά και σε στρατηγικούς συμμάχους της όπως η εκκλησία. Οποιαδήποτε κριτική απέναντι στην κυβέρνηση εκφράζεται μόνο μέσω των social media» και επισημαίνουν πως ως μετανάστες-τριες δε μπορούν να ανεχτούν την πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. απέναντι στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα. «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή κρατικής βίας. Καταδικάζουμε τις όποιες πολιτικές που οδηγούν το λαό στη φτώχεια την ώρα που οι ελίτ πλουτίζουν ακόμα και κατά τη διάρκεια εξέλιξης της πανδημίας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο λαό που προσπαθεί να επιβιώσει και να αντισταθεί στις κυβερνητικές πολιτικές. Δηλώνουμε την παρουσία, στήριξη και αλληλεγγύη μας σε όσους αγωνίζονται ακόμη σθεναρά, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στόχος μας εφεξής, ο συντονισμός και η συμμετοχή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πανευρωπαικών και διεθνών δράσεων στην ίδια κατεύθυνση».