ΑΘΗΝΑ
02:04
|
22.11.2024
Στη Γαλλία θα εφαρμόζεται υποχρεωτική καραντίνα διάρκειας δέκα ημερών σε όλους τους ταξιδιώτες από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Νότια Αφρική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Γαλλία θα εφαρμόζεται υποχρεωτική καραντίνα διάρκειας δέκα ημερών σε όλους τους ταξιδιώτες από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Νότια Αφρική, εξαιτίας της ανησυχίας για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας χθες Σάββατο.

Οι πτήσεις που συνδέουν τη Γαλλία με την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική θα συνεχιστούν, ενώ το Παρίσι ανακοίνωσε την Τρίτη αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων με τη Βραζιλία για να αποτραπεί η εξάπλωση του επιλεγόμενου P1, παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη βραζιλιάνικη επικράτεια και θεωρείται πολύ πιο μολυσματικό και επικίνδυνο. Η αναστολή αυτή παρατείνεται ως και την Παρασκευή 23η Απριλίου.

Εξηγώντας το σκεπτικό της συνέχισης των πτήσεων προς και από την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική, το Παρίσι επιχειρηματολόγησε πως η εξάπλωση παραλλαγών του SARS-CoV-2 στις χώρες αυτές δεν βρίσκεται «στα επίπεδα που παρατηρούνται στη Βραζιλία». Όμως οι ταξιδιώτες από αυτές τις τρεις χώρες, όπως και αυτοί από τη Βραζιλία, πλέον υπόκεινται σε απομόνωση για 10 ημέρες, περιορισμό του χρόνου που θα τους επιτρέπονται έξοδοι και αύξηση των προστίμων σε περιπτώσεις παραβιάσεων.

Τα μέτρα αυτά, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά και θα τεθούν σε πλήρη ισχύ το Σάββατο 24η Απριλίου, έχουν εφαρμογή και στους ταξιδιώτες από τη Γουιάνα, ενώ θα γίνονται συστηματικά εξετάσεις αντιγόνων (σ.σ. rapid tests) σε όσους μετακινούνται από ή προς τις Αντίλλες μέσω Γουιάνας.

Την τήρηση της καραντίνας θα ελέγχει η χωροφυλακή ή αστυνομία στους χώρους διαμονής των ενδιαφερομένων και προβλέπεται «αύξηση των προστίμων» σε περίπτωση «παραβιάσεων», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ.

Επιπλέον, από την 24η Απριλίου και μετά, θα επιτρέπεται η είσοδος στη Γαλλία μόνο σε υπηκόους της χώρας, τους/τις συζύγους τους και τα παιδιά τους, σε πολίτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας με μόνιμο τόπο κατοικίας τη Γαλλία.

Ακόμη, θα απαιτείται όσοι θέλουν να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τη Γαλλία να είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση εξέτασης PCR (σ.σ. αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, μοριακού τεστ) με αρνητικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχει γίνει ως και 36 ώρες πριν (αντί των 72 σήμερα). Με την άφιξη θα γίνεται εξέταση αντιγόνων πριν οι επιβάτες εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο.

Τα μέτρα αναγγέλθηκαν ενώ «η επιδημιολογική κατάσταση σταθεροποιείται» στη γαλλική επικράτεια, πάντα κατά τις υπηρεσίες του κ. Καστέξ. Θα συζητηθούν με τους εταίρους της Γαλλίας στην ΕΕ «στια αρχές της εβδομάδας» και άλλες χώρες ενδέχεται να μεγεθύνουν τη λίστα, βάσει των κριτηρίων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Η Αυστραλία δεν θα βιαστεί να ξανανοίξει τα σύνορά της, δηλώνει ο πρωθυπουργός Μόρισον

Η Αυστραλία δεν βιάζεται να ανοίξει και πάλι τα διεθνή της σύνορα και να θέσει σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής στη χώρα που είναι σχεδόν «απαλλαγμένος» από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορά της σε όλους τους ξένους υπηκόους και μη μόνιμους κατοίκους τον Μάρτιο το 2020 και επιτρέπει μόνο περιορισμένο αριθμό διεθνών αφίξεων τους τελευταίους μήνες, κυρίως σε πολίτες της που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Το κλείσιμο των συνόρων, μαζί με τα μικρής διάρκειας lockdowns, την γρήγορη ιχνηλάτηση των επαφών και την υψηλή συμμόρφωση της κοινότητας προς τα υγειονομικά μέτρα, έχουν καταστήσει την Αυστραλία μια από τις πλέον πετυχημένες χώρες στην ανακοπή της πανδημίας, περιορίζοντας τον μέχρι τώρα απολογισμό του κορονοϊού σε κάτω από 29.500 κρούσματα και 910 θανάτους.

«Η Αυστραλία δεν βιάζεται να ανοίξει τα σύνορα, σας διαβεβαιώνω», ανέφερε ο Μόρισον στη διάρκεια ενημέρωσης που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τον τρόπο με τον οποίο ζούμε σε αυτή τη χώρα, που είναι τόσο διαφορετικός από τον υπόλοιπο κόσμο σήμερα».

Εδώ και κάποιους μήνες, με την εξαίρεση ορισμένων σύντομης διάρκειας έκτακτων lockdowns, οι Αυστραλοί έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν έξω για φαγητό, να συγκεντρώνονται σχεδόν χωρίς περιορισμούς και να μην φορούν μάσκες στις περισσότερες περιστάσεις.

Αντάλλαξαν τα ταξίδια στο εξωτερικό με εσωτερικές εξορμήσεις: τα στοιχεία της κυβέρνησης έδειξαν μεγάλη ετήσια αύξηση στις ενδοπολιτειακές μετακινήσεις τους πρώτους μήνες του 2021.

Από τη Δευτέρα εξάλλου, οι Αυστραλοί και οι γείτονές τους Νεοζηλανδοί θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα από τη μια χώρα στην άλλη χωρίς την υποχρέωση να υποβάλουν αίτηση εξαίρεσης ή να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα.

Η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει μόνο 2.239 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 26 θανάτους που οφείλονταν στον νέο κορονοϊό. Ο Μόρισον είπε σήμερα ότι οι εμβολιασμένοι Αυστραλοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό «για απαραίτητους λόγους» και να επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους ύστερα από κατ’ οίκον καραντίνα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτή η πιθανότητα είναι ακόμη σε «φάση σχεδιασμού».

Η Αυστραλία πρόσφατα εγκατέλειψε τον στόχο να εμβολιάσει σχεδόν το σύνολο των 26 εκατ. κατοίκων της έως τα τέλη του 2021, μετά τη σύσταση ότι οι πολίτες ηλικίας κάτω των 50 ετών είναι καλό να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer αντί με αυτό της AstraZeneca.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έτοιμος ο πρώτος Άτλαντας Ανθρώπινων Κυττάρων

Νεκρός μοτοσικλετιστής στη Λεωφόρο Αθηνών μετά από σύγκρουση με ασθενοφόρο

‘Εφυγε από τη ζωή ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας

Στη βουλή το νομοσχέδιο για φάρμακα και ΕΣΥ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα