Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα στην Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια της οποίας συνάντησης οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για το «σοβαρό περιβάλλον ασφαλείας» και τις ενέργειες της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ να μην αναμιχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, προειδοποιώντας ότι το Πεκίνο θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί αποφασιστικά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά του συμφέροντα”.
Σε δήλωση την Κυριακή, ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τους δύο ότι «στην ουσία συσπειρώνονται για να σχηματίσουν κλίκες και να υποδαυλίσουν την αντιπαράθεση του μπλοκ», προσθέτοντας ότι «αυτή η αναχρονιστική κίνηση έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία για ειρήνη, ανάπτυξη και συνεργασία που μοιράζεται η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στην περιοχή και πέραν αυτής “.
Η δήλωση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιοσιχάιντ Σούγκα στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει μια σειρά πιεστικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την αυξανόμενη «επιθετικότητα» της Κίνας στην παγκόσμιο σκηνή.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Παρασκευής, οι δύο τους εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για την υποτιθέμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας γύρω από μια ομάδα νησιών στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
Το Τόκιο και το Πεκίνο φιλονικούν για τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας
Το Πεκίνο και το Τόκιο εξακολουθούν να εμπλέκονται σε μια μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με το καθεστώς των ακατοίκητων νησιών στην περιοχή, γνωστά ως Νησιά Diaoyu στην Κίνα και Νησιά Senkaku στην Ιαπωνία.
Το Τόκιο υποστηρίζει ότι διατηρεί κυριαρχία επί αυτών από το 1895, ενώ το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι τα νησιά χαρακτηρίζονται ως κινεζική επικράτεια στους ιαπωνικούς χάρτες γύρω στα 1783 και 1785.
Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, τα νησιά ελέγχονταν από τις ΗΠΑ και παραδόθηκαν στην Ιαπωνία το 1972. Η Κίνα πιστεύει ότι η Ιαπωνία τα αφήρπαξε παράνομα, ενώ το Τόκιο υποστηρίζει ότι το Πεκίνο άρχισε να διεκδικεί τα νησιά μετά τη δεκαετία του 1970, όταν βρέθηκε ότι τα γύρω ύδατα ήταν γεμάτα πολύτιμα μέταλλα. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν αφού η ιαπωνική κυβέρνηση αγόρασε τρία από τα νησιά από ιδιώτη ιδιοκτήτη το 2012.
Ο Μπάιντεν και ο Σούγκα εξέφρασαν επίσης ανησυχία για ζητήματα που σχετίζονται με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, τα οποία ώθησαν το Πεκίνο να ανταποκριθεί επιμένοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει «αδιαμφισβήτητη κυριαρχία» έναντι της Ταϊβάν και των νησιών της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και ότι «ζητήματα που σχετίζονται με το Χονγκ Κονγκ και το Σινγιάνγκ είναι καθαρά εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας “.
Διαμάχη για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Εκτός από το Πεκίνο, τα εδάφη της Νότιας Κίνας διεκδικούνται από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, του Μπρουνέι, της Μαλαισίας, της Ταϊβάν και του Βιετνάμ. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καμία αξίωση στην περιοχή, οι ΗΠΑ εμπλέκονται επίσης ενεργά στη διαμάχη, στέλνοντας επανειλημμένα τα στρατιωτικά τους πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να εκπληρώσουν αποστολές «ελευθερίας πλοήγησης».
Αυτό προκαλεί επικρίσεις από το Πεκίνο που περιγράφει τέτοιες πράξεις ως “προκλήσεις” και συχνά εμπλέκεται στη διεξαγωγή πολεμικών παιχνιδιών στην περιοχή.
Το ζήτημα της Ταϊβάν
Αν και οι ΗΠΑ, μαζί με πολλές άλλες χώρες, δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κυρίαρχο έθνος και τηρούν επισήμως την πολιτική «Μία Κίνα», η Ουάσινγκτον διατηρεί άτυπες σχέσεις με το νησί από τότε που διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς μαζί του το 1979.
Το Πεκίνο, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα αποκαλέσει την Ταϊβάν ένα ευαίσθητο ζήτημα στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, καθώς η Κίνα θεωρεί το νησί ως ουσιαστικό μέρος της επικράτειάς του. Η Κίνα ανησυχεί ιδιαίτερα για τη συνεργασία της Ταϊβάν με τις ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα.
Πηγή: Sputnik News