Στην ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συμμετείχε και η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, ως φιλοξενούμενη η οποία καταφέρθηκε κατά του «εθνικισμού των εμβολίων» και όπως είπε χαρακτηριστά είναι ανήθικο οι πλούσιες χώρες να βάζουν σε προτεραιότητα του νεαρότερους πολίτες τους για να εμβολιαστούν, την ώρα που υπάρχουν ευάλωτες ομάδες στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στην έκκληση του ΠOY για συμμετοχή στην αγορά εμβολίων το Ίδρυμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ ανταποκρίθηκε δωρίζοντας σήμερα 100.000 ευρώ, με την ίδια την Γκρέτα Τούνμπεργκ να προτρέπει τις χώρες τους κατασκευαστές να ενισχύσουν και να μοιραστούν τις προμήθειες εμβολίων ώστε όλοι να μπορούν να εμβολιαστούν παντού. Η δωρεά έγινε χάρη στα βραβεία που έχει λάβει το Ίδρυμα της για την στήριξη της δράσης για την αλλαγή του κλίματος.
Το ποσό των 100.000 ευρώ θα διατεθεί στο ίδρυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα προορίζεται για «την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας προς την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για τους ανθρώπους υψηλότερου κινδύνου», ανακοίνωσε σήμερα ο ΠOY.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξήρε το παράδειγμα της Γκρέτα, σημειώνοντας πως έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ισχυρή υποστήριξή της για την ισότητα εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19 αποδεικνύει και πάλι τη δέσμευσή της να κάνει τον κόσμο μας ένα πιο υγιεινό, ασφαλέστερο και πιο δίκαιο μέρος για όλους άνθρωποι» και προέτρεψε την παγκόσμια κοινότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γκρέτα και να κάνει ό, τι μπορεί, για την υποστήριξη του COVAX, για να προστατεύσει τα πιο ευάλωτα άτομα του κόσμου από αυτήν την πανδημία».
Δέον να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ κατά μέσο όρο, 1 στα 4 άτομα σε χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν λάβει ήδη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σε σύγκριση με μόνο 1 άτομο σε περισσότερα από 500 σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.