ΑΘΗΝΑ
20:31
|
18.04.2024
Πιέσεις θα ασκήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στη Ρωσία για την Ουκρανία, το Ναβάλνι και την αύξηση της έντασης με την Πράγα,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Ευρωπαϊκό μέτωπο των ρωσοευρωπαϊκών σχέσεων αναφέρθηκε σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “απογοητευμένη” από την αύξηση των εντάσεων με τη Ρωσία και χαρακτηρίζοντας “πολύ επικίνδυνη” την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, η οποία και θα συζητηθεί στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

“Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν βελτιώνονται. Αντιθέτως, η ένταση αυξάνεται σε διάφορους τομείς” έκρινε ο Ζοζέπ Μπορέλ πριν από τη σύνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Μπορέλ αναφέρθηκε στις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών από την Πράγα και τη Μόσχα και δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει “πολύ ανησυχητική” την κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας στη φυλακή όπου κρατείται.

Σημειώνεται ότι σήμερα μπήκε εκτάκτως στο τραπέζι των συζητήσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και το θέμα της κράτησης του Ναβάλνι.

Χθες, η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει στον Ναβάλνι να δεχθεί γιατρούς της εμπιστοσύνης του και ζήτησε ξανά την απελευθέρωσή του.

Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από τις ρωσικές αρχές να του παράσχουν υγειονομική περίθαλψη. Το αίτημά μας δεν ελήφθη υπόψη. Τώρα που η κατάσταση επιδεινώνεται, καθιστούμε τις ρωσικές αρχές υπεύθυνες για την υγεία του κ. Ναβάλνι”, είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ δήλωσε πως στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης βρίσκεται πρώτη η συζήτηση για τις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών μεταξύ Πράγας και Μόσχας.

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα του “μενού” του συμβουλίου είναι και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με την Ε.Ε. να χαρακτηρίζει “πολύ επικίνδυνη” την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της”.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι Είκοσι Επτά θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν σχετικά με τους μοχλούς πίεσης που θα χρησιμοποιήσουν έναντι της Ρωσίας, ωστόσο προς το παρόν δεν συζητείται το θέμα της επιβολής κυρώσεων. “Θα δούμε στη διάρκεια της ημέρας”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ουκρανία θέλει η ΕΕ να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και να χτυπήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας όπως οι ΗΠΑ. είπε, ο Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας της Ουκρανίας Taras Kachka στο POLITICO.

Υπενθυμίζεται, ότι η Μόσχα απέλασε 20 Τσέχους διπλωμάτες ως αναλογική απάντηση στην πρόσφατη απέλαση διπλωματών της από την Πράγα. Οι διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα πριν από τις 19 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσέχος πρέσβης στη Ρωσία είχε κληθεί νωρίτερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την απέλαση 18 Ρώσων διπλωμάτων το Σάββατο για τον υποτιθέμενο ρόλο της Ρωσίας σε μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού το 2014.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας, θα μιλήσουν για τη Βενεζουέλα, αλλά και τη Γεωργία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, φαίνεται ότι ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα ασχοληθούν με την Τουρκία, για την οποία θα ενημερώσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη τα τελευταία επτά χρόνια, η Δύση στοχεύοντας μόνο τη Ρωσία, εκφράζει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία της για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της εξακολουθεί να μιλά αποκλειστικά για ρωσικές “προκλήσεις”.

“Διατυπώνονται ερωτήματα για το τι κάνει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ζούμε εκεί πέρα, είναι η χώρα μας. Τι ακριβώς όμως κάνουν οι ΗΠΑ με τα πολεμικά πλοία τους και τους στρατιώτες τους στην Ουκρανία, χιλιάδες χιλιόμετρα από την επικράτειά τους;”, είχε σχολιάσει ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει…ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Μην θεωρείτε δεδομένο το ισχυρό δολάριο…

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα