ΑΘΗΝΑ
04:50
|
16.11.2024
Τι δείχνουν τα συμπεράσματα έρευνας από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθηγητές στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις Ηνωμένες Πολιτείες διενήργησαν έρευνα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει μια ήδη γνωστή υποψία: ο άνθρωπος σήμερα έχει την τάση να εμπιστεύεται περισσότερο τους αλγόριθμούς και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από την ίδια του την κρίση ή των συνανθρώπων τους, ιδίως όταν πρόκειται για δύσκολες ή πιο απαιτητικές εργασίες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.500 άτομα που έλαβαν μια σειρά από φωτογραφίες και τους ζητήθηκε να μετρήσουν πόσοι άνθρωποι εμφανίζονται σε αυτές. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν την επιλογή να υπολογίσουν τα άτομα μέσα στο πλήθος βάσει των προτάσεων που παράγονταν από έναν αλγόριθμο ή να βασιστούν στις εικασίες συνανθρώπων τους.  Στις φωτογραφίες εμφανίζονταν από 15 έως 5.000 άτομα. Όσο το μέγεθος του πλήθους στις φωτογραφίες αυξανόταν τόσο περισσότερο οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμπιστευόταν την κρίση των αλγόριθμων.

“Οι αλγόριθμοι είναι ικανοί να κάνουν έναν μεγάλο αριθμό εργασιών, και ο αριθμός εργασιών που μπορούν να κάνουν αυξάνεται πρακτικά καθημερινά”, δήλωσε είπε ο Έρικ Μπόγκερτ, διδακτορικός σπουδαστής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Τεχνολογικών Συστημάτων στο Κολέγιο Τέρι. “Φαίνεται σαν να υπάρχει μια προκατάληψη ο σύγχρονος άνθρωπος να βασίζεσαι πιο πολύ σε αλγορίθμους όταν μια δουλειά γίνεται πιο δύσκολη, και αυτή η επίδραση είναι ισχυρότερη από το να βασίζεσαι σε συμβουλές από άλλους ανθρώπους”, πρόσθεσε. Ο Μπόγκερτ συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ρικ Γουάτσον και τον επίκουρο καθηγητή Άαρον Σέκτερ στο συγκεκριμένο επιστημονικό άρθρο, που δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου στο Nature’s Scientific Reports.

Η αναγνώριση προσώπου και οι αλγόριθμοι προσλήψεων έχουν τεθεί στο “μικροσκόπιο” τα τελευταία χρόνια, επειδή η χρήση τους έχει αποκαλύψει προκαταλήψεις πολιτισμικού χαρακτήρα στον τρόπο κατασκευής τους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. “Οι προκαταλήψεις αυτές μπορεί να μην είναι παρούσες σε απλές εργασίες όπως η καταμέτρηση, μα η παρουσία τους σε άλλους, έμπιστους κατά τα άλλα αλγορίθμους, καθιστά σημαντικό να διαπιστωθεί γιατί οι άνθρωποι βασίζονται σε αλγορίθμους όταν λαμβάνουν αποφάσεις”, είπε ο Αμερικανός ερευνητής.

“Ένα από τα συχνά προβλήματα με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι όταν αυτή χρησιμοποιείται για τη χορήγηση δανείων ή άλλων πιστώσεων”, σχολιάζει ο επίκουρος καθηγητής Άαρον Σέκτερ. “Αν και πρόκειται για απόφαση με υποκειμενικά κριτήρια περιλαμβάνει πολλούς αριθμούς – όπως εισοδήματα, πιστοληπτική ικανότητα κ.ά. – και ως εκ τούτου πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας αλγόριθμος θα έκανε καλύτερη δουλειά.  Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητες πρακτικές διακρίσεων καθώς ο αλγόριθμος δεν λαμβάνει υπόψιν του τους κοινωνικούς παράγοντες”, πρόσθεσε ο Σέκτερ.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χίλιες απολύσεις σχεδιάζει η General Motors

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Διαμαρτυρίες εργαζομένων εργοστασίου που κλείνει η Audi στις Βρυξέλλες

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα