Απεργία στις 4 Μαΐου, μέρα κατά την οποία μεταφέρεται η εργατική πρωτομαγιά, αποφάσισε σήμερα η ΓΣΕΕ με κεντρικό σύνθημα «Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας!».
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την Τρίτη, 4 Μαΐου 2021, «ημέρα παγκόσμιας εργατικής αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη, Υγεία και Ασφάλεια».
«Σε αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία, τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις, οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:
- Εργασιακά δικαιώματα για όλους με εγγυημένη σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.
- Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.
- Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων εργαζομένων, μέσω ψευδο-αυτοαπασχόλησης.
- Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.
- Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.
- Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια.
- Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.
- Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.
Σε ό,τι αφορά την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία η ΓΣΕΕ ζητά:
- Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής.
- ‘Αμεση λήψη κατάλληλων μέτρων για την αυστηρή τιμωρία των υπεύθυνων για τη σεξουαλική και την ηθική παρενόχληση στην εργασία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις Αρχές.
- Κανονισμό εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό κεφάλαιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
- ‘Αμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
- Δωρεάν τεστ σε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και αυστηρούς ελέγχους στην εργοδοσία.
Σχετικά με συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα στην εργασία διεκδικεί:
- Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.
- Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.
- Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.
- Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.
- Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ν. 1876/1990 και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης των ΣΣΕ.
- Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του ΟΜΕΔ ως ανεξάρτητου φορέα δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών μεσολάβησης και διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.