Πέντε ράμματα στο κεφάλι και τρία στο άνω χείλος χρειάστηκε άτομο με κινητικά προβλήματα που επισκέφτηκε προ λίγων ημερών την Ακρόπολη μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο. Το ατύχημα φέρεται να σχετίζεται με τις ακατάλληλες κλίσεις και τις λάθος στροφές στους νέους διαδρόμους.
Με ανάρτηση στο Facebook ο Δ.Π., συνοδός του επισκέπτη με αμαξίδιο Σ.Τ., χαρακτηρίζει τα έργα για τη διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα “παραμύθια της Χαλιμάς” και αποκαλεί “ατελείωτο Γολγοθά” τη διαδρομή από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι τον ανελκυστήρα για ΑμεΑ. Τέλος, ο Δ.Π. επισημαίνει το γεγονός ότι σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας δεν υπάρχει γιατρός και ασθενοφόρο.
Αναλυτικά η ανάρτηση
“Επειδή πολλά ειπώθηκαν για την προσβασιμότητα της Ακρόπολης σε ΑΜΕΑ, ένα έχω να σας πω: Αν είστε ΑΜΕΑ με αμαξίδιο ή συνοδός ΑΜΕΑ με αμαξίδιο. ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ Ν’ ΑΝΕΒΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ!!! Η διαδρομή από την Αρεοπαγίτου μέχρι το περίφημο ασανσέρ για ΑΜΕΑ είναι ένας ατελείωτος Γολγοθάς επάνω σε ανηφορικό λιθόστρωτο, για να βρεις δε την συγκεκριμένη διαδρομή, θα πρέπει να έχεις μαντικές ικανότητες αφού δεν υπάρχει καμία σήμανση. Άντε και έφτασες στο ασανσέρ όπου είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό με φοβερή θέα και άντε και κατέβηκες. Η θέα των τσιμεντοδρόμων δίπλα στα μνημεία είναι αποκρουστική και θυμίζει είσοδο σε πυλωτή πολυκατοικίας αλλά αυτό είναι μια προσωπική εκτίμηση και καθόλου δεν θα το ανέφερα αν έκαναν την δουλεία που μας είπαν, να καθιστούν δηλαδή προσβάσιμα τα μνημεία στα ΑΜΕΑ. Οι απότομες ΟΜΩΣ ανηφορο-κατηφορικές κλίσεις που έχουν, τους καθιστούν τελείως ακατάλληλους και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ για αμαξίδια. Πως διάολο θα κατέβεις το τσιμεντοδρόμιο όταν το κέντρο βάρος του ΑΜΕΑ μετατίθεται στο μπροστινό μέρος. Έτσι λοιπόν αναγκάζεσαι να κατεβάσεις το καρότσι σαν συνοδός ΣΟΥΖΑ, πολύ απλά γιατί πρέπει να μεταφέρεις το κέντρο βάρους προς τα πίσω, όσοι έχουν κάνει συνοδοί θα καταλάβουν τι εννοώ. Δηλαδή κάνουμε περιήγηση με ακροβατικά και το ρίσκο της πτώσης αφού το αμαξίδιο δεν πατάει στις 4 ρόδες. Θέλετε μήπως να σας πω ΠΩΣ μετά στην ανηφόρα-επιστροφή θα ανεβάσεις το αμαξίδιο με έναν άνθρωπο 75 κιλών; Με υπομονή και αγάπη! Μετά μπαίνουμε στο άλλο μνημείο όπου έχει τα deck πατώματα. Δεν προχωράμε πολύ γιατί έχουν μικρό σκαλοπάτι με κίτρινη προειδοποιητική σήμανση, στην ουσία μια ταινία είναι…… ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΦΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΑ ΞΥΛΙΝΑ DECK ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ!! Το αποτέλεσμα 5 ράμματα στο κεφάλι και 3 στο άνω χείλος. Φώναζα απελπισμένος να έρθει ένας γιατρός γιατί σκέφτηκα ότι είμαι σ’ ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και θα υπάρχει σήμερα τουλάχιστον, την παγκόσμια ημέρα μνημείων, που ανέβηκαν χιλιάδες άνθρωποι εκεί πάνω, ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ και ένα ασθενοφόρο παρκαρισμένο από κάτω! Κανένας γιατρός, ούτε καν ασκούμενος κανένα ασθενοφόρο. Ήρθαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ευτυχώς και έδωσαν τις πρώτες βοήθειες να είναι καλά τα παιδιά! θα μου πεις τι γιατρό και ασθενοφόρο μου θες εν μέσω πανδημίας;; Ωραία, μην ανοίξεις λοιπόν την είσοδο αφού δεν έχεις την υποδομή ή κάνε κάτι ακόμη πιο εύκολο, προειδοποίησε τα ΑΜΕΑ τουλάχιστον ότι δεν μπορούν να ανέβουν. Καμία λοιπόν πρόσβαση για ΑΜΕΑ δεν έγινε με τους τόνους μπετόν που έπεσαν εκεί πάνω, παραμύθια της Χαλιμάς όλα και γι αυτό φίλοι μου να ‘χετε τον νου σας!!”
ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνεται η απουσία προδιαγραφών
Επαληθεύονται οι καταγγελίες περί “ακατάλληλου σχεδιασμού” και “τραγικών ελλείψεων στην αναγκαία αλυσίδα προσβασιμότητας”, τονίζει με ανακοίνωσή του το τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
“Την Κυριακή 18-04-2021, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, ανάπηρος συμπολίτης μας, χρήστης αμαξιδίου, συνοδευόμενος από έμπειρο προσωπικό βοηθό, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας, θέλησαν να επισκεφτούν την Ακρόπολη. Η έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού και κατάλληλης προειδοποιητικής σήμανσης είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό του χρήστη αμαξιδίου μετά από πτώση, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις παρατηρήσεις μας για τις επικίνδυνες “παγίδες” που κρύβονται σε διάφορα σημεία των νέων επιστρωμένων διαδρομών”, αναφέρει το τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “η έλλειψη ιατρού και εξειδικευμένου προσωπικού για παροχή πρώτης βοήθειας καλύφθηκε από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού οι οποίοι κατέφθασαν λίγη ώρα αργότερα. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι εκτός από την τραγική αστοχία στην προσβασιμότητα, οι ιθύνοντες δεν έχουν προνοήσει ώστε στην Ακρόπολη να βρίσκεται ασθενοφόρο και ιατρικό προσωπικό. Καλούμε το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες του για τον τραυματισμό του ανάπηρου επισκέπτη, παραδεχόμενο ότι οι επεμβάσεις στην Ακρόπολη δεν αφορούν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των αναπήρων και των εμποδιζόμενων επισκεπτών, αλλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.
Αξιώνουμε δε να ξεκινήσει άμεσα δημόσιος διάλογος με το αναπηρικό κίνημα και τους επαγγελματίες του πεδίου, ώστε η Ακρόπολη να αποκτήσει αξιόπιστες προδιαγραφές προσβασιμότητας, για να αποφευχθούν παρόμοια ή και χειρότερα περιστατικά.
Η δυνατότητα για περιήγηση στο εμβληματικό μνημείο με ασφάλεια, των αναπήρων και εμποδιζόμενων επισκεπτών, δεν αποτελεί μια ανώδυνη ρητορεία φθηνών εντυπώσεων, αλλά δείγμα υψηλού δείκτη Δημοκρατίας και Πολιτισμού, δίχως προχειρότητα στον σχεδιασμό και μεγαλόστομες αναγγελίες. Η πολυπληθής κοινωνική ομάδα των Αναπήρων αξιώνει συμπερίληψη και όχι εργαλειοποίηση”, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
Πηγή: Tvxs.gr, Αυγή