ΑΘΗΝΑ
03:09
|
25.04.2024
Ραγδαίες οι εξελίξεις στην αφρικανική χώρα - Την εξουσία αναλαμβάνει για τους επόμενους 18 μήνες ο στρατός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επί 30 χρόνια πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί έπεσε νεκρός από πυρά ανταρτών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσαν από τηλεοράσεως οι ένοπλες δυνάμεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα ανακοινωνόταν η επανεκλογή για έκτη συνεχόμενη φορά του Ιντρίς Ντεμπί στην προεδρία του Τσαντ με ποσοστό σχεδόν 80%. Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 11 Απριλίου. Προ ολίγου έγινε γνωστή η διάλυση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της αφρικανικής χώρας. Τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει για τους επόμενους 18 μήνες στρατιωτικό συμβούλιο.  

Ο Ιντρίς Ντεμπί ανήλθε στην εξουσία μετά από ένοπλη εξέγερση το 1990. Ήταν από τους μακροβιότερους στην εξουσία ηγέτες της Αφρικής. Πέθανε σε ηλικία 68 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC ο Ντεμπί επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο τα στρατεύματα που μάχονται δυνάμεις των αναρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατά μήκος των συνόρων με τη Λιβύη.  “Έχασε τη ζωή του από τραύματα που υπέστη ενώ επισκεπτόταν το πεδίο της μάχης”, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εκλιπών υπήρξε από τους παλιότερους συμμάχους των Γάλλων κι άλλων δυτικών δυνάμεων στην περιοχή. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η διεθνής κοινότητα αντιμετώπιζε με μεγάλη δυσαρέσκεια τη διαχείριση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Τσαντ από την ηγεσία της χώρας. Το Μέτωπο για την Αλλαγή και τη Σύμπνοια στο Τσαντ (Front pour l’alternance et la concorde au Tchad, FACT) εξαπέλυσε την επίθεση από τις βάσεις μετόπισθεν που έχει στη Λιβύη την 11η Απριλίου, την ημέρα των εκλογών. Το Σάββατο, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η επίθεση, στις επαρχίες Τιμπεστί και Κανέμ, είχε “λάβει τέλος”. Όμως οι μάχες ξανάρχισαν την Κυριακή, σύμφωνα με τον στρατηγό Αζέμ Μπερμαντοά Αγκουνά, εκπρόσωπο του γενικού επιτελείου. Το FACT από την πλευρά του διαβεβαίωσε την Κυριακή πως κατέλαβε την Κανέμ, όπου εκτυλίσσονταν μάχες από το Σάββατο. Οι ανακοινώσεις της μιας και της άλλης πλευράς είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο. Η πρόσβαση στις εμπόλεμες ζώνες είναι απαγορευμένη.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα