ΑΘΗΝΑ
10:27
|
20.04.2024
Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνει την απόφαση της Μόσχας να επιβάλλει περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα πολεμικών σκαφών και των ξένων αξιωματούχων σε τρεις περιοχές ανοικτά της Κριμαίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική διπλωματία κατήγγειλε πως η απόφαση της Μόσχας να επιβάλλει περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα των πολεμικών σκαφών και των ξένων αξιωματούχων σε τρεις περιοχές ανοικτά της Κριμαίας, αποτελεί “απρόκλητη κλιμάκωση” της έντασης στην περιοχή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε επίσης ότι αυτή η εξέλιξη “είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εν μέσω αξιόπιστων αναφορών συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων” στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πρόκειται για μία “νέα απρόκλητη κλιμάκωση στην εκστρατεία που διεξάγει το τρέχον διάστημα η Μόσχα με σκοπό να εξασθενίσει και να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία”, ανέφερε ο Νεντ Πράις, υπογραμμίζοντας τη “βαθιά ανησυχία” της Ουάσινγκτον και καλώντας εκ νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα επιπλέον στρατεύματα από τα ρωσοουκρανικά σύνορα.

“Αυτό αντιπροσωπεύει μια ακόμη απρόκλητη κλιμάκωση στη συνεχιζόμενη εκστρατεία της Μόσχας για υπονόμευση και αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του τμήματος ναυσιπλοΐας και ωκεανογραφίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στις 24 Απριλίου-31 Οκτωβρίου θα ανασταλεί η πλοήγηση ξένων ναυτικών πλοίων και άλλων κρατικών σκαφών σε ορισμένα σημεία της Μαύρης Θάλασσας στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.

Η απαγόρευση αφορά τρεις θαλάσσιες ζώνες: το δυτικό άκρο της Κριμαίας, την ζώνη νότια της Σεβαστούπολης στο Χουρζούφ και τέλος το “τρίγωνο” ανοικτά της χερσονήσου του Κερτς κοντά στο θαλάσσιο πάρκο Οπούκσκι.

Η τελευταία αυτή ζώνη είναι η πλέον επίμαχη διότι βρίσκεται κοντά στον Πορθμό του Κερτς που ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα και είναι κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και χάλυβα.

Νωρίτερα η Ρωσία είχε ρωτήσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον για τον στόχο και τον σκοπό της πλοήγησης των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα δυτικά κράτη έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες πρόσφατα για τις δηλώσεις του Κιέβου σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

Οι μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στην ρωσική επικράτεια δεν πρέπει να ανησυχούν τα άλλα κράτη, επειδή δεν συνιστούν απειλή για κανέναν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ουκρανών στρατιωτικών ότι η Ρωσία αναπτύσσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι η κίνηση των ρωσικών δυνάμεων σε ολόκληρη τη Ρωσία δεν πρέπει να αφορά άλλα κράτη, δεδομένου ότι αυτό δεν τους απειλεί. Τόνισε επίσης ότι τα γεγονότα στο Ντονμπάς είναι “ενδοουκρανική διένεξη” στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν λάβει ποτέ μέρος.

Τέλος, αναφορικά με τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ δηλώνει:”Το θέμα αυτό (για τη συνάντηση) τέθηκε από την αμερικανική πλευρά, βρισκόμαστε στην αρχή της ανάλυσης αυτής της κατάστασης. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι ΗΠΑ στο μέλλον”.

Πηγή: ΤASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα