ΑΘΗΝΑ
20:24
|
29.07.2021
Ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία "αυτόματα" περιοριστικά μέτρα με κριτήριο τον αριθμό των κρουσμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με 342 ψήφους υπέρ, 250 κατά και 64 αποχές εγκρίθηκε νωρίς το απόγευμα από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το «φρένο έκτακτης ανάγκης», που προβλέπει την αυτόματη επιβολή μέτρων περιορισμού σε περιοχές όπου ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών.

Η ρύθμιση αναμένεται αύριο να εγκριθεί και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (22:00-5:00), η αναστολή λειτουργίας της εστίασης και η λειτουργία των καταστημάτων με το σύστημα «click & collect» που ενεργοποιούνται όταν ο δείκτης υπερβεί το 100. Αν ο δείκτης ξεπεράσει και το όριο των 165 κρουσμάτων, τότε η λειτουργία των σχολείων γίνεται μόνο με τηλεκπαίδευση….

Στόχος της ρύθμισης ήταν να αντιμετωπιστεί η αδυναμία συντονισμού που διαπιστώθηκε μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έπρεπε κάθε φορά να ληφθούν στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στην Bundestag, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχάους έκανε λόγο για ψήφο που αφορά τις ζωές των ανθρώπων. «Υπερψηφίστε για τη ζωή μας!», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν διευκρίνισε ότι «φρένο έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να φρενάρουμε από πιο νωρίς και όχι όταν πλέον είναι πολύ αργά».

Οι κυριότερες αντιδράσεις προήλθαν από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP) οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη η οποία να αποδεικνύει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα οδηγεί σε περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), που επικεντρώνει την επιχειρηματολογία της στο ζήτημα του περιορισμού των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγκάστηκε σήμερα να διακόψει πολλές φορές τη συνεδρίαση προκειμένου είτε να επισημάνει στους βουλευτές την υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας είτε να επαναφέρει τους ομιλητές στο θέμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα