ΑΘΗΝΑ
17:03
|
19.04.2024
Η φετινή επέτειος "βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπα με μια γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα"
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φόρο τιμής σε όλους όσους συνέβαλαν “με κάθε μορφή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης, σε όσους υπέστησαν διώξεις και βασανίστηκαν, σε όσους φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, σε όλους όσους προσέφεραν τη ζωή τους στην αντιδικτατορική πάλη, σε όσους δολοφονήθηκαν” αποτίει το ΚΚΕ με αφορμή τη σημερινή 54η επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει υπερηφάνεια “για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση χιλιάδων υποστηρικτών του, μελών και στελεχών του, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιδικτατορικής πάλης”. Σημειώνει πως η δικτατορία “αποτελούσε την προέκταση του μετεμφυλιακού πολιτικού συστήματος και αστικού κράτους” και εκμεταλλεύτηκε “το ιδεολογικό – πολιτικό οπλοστάσιο, το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού αστικού κράτους”.

Επισημαίνει πως η χούντα των συνταγματαρχών είχε “την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ”. Εξηγεί πως υπηρέτησε τα σχέδιά τους “ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τα σχέδιά τους για τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική” και “άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της διχοτόμησης της Κύπρου”.

Συνδέει το χτες με το σήμερα, επισημαίνοντας πως η φετινή επέτειος της δικτατορίας “βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπα με μια γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα”.

Επιρρίπτει δε ευθύνες σε κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμώντας πως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ 25 “συγκαλύπτουν ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση προϋπήρχε της πανδημίας, ενώ καταθέτουν προτάσεις διαχείρισης της κρίσης που δεν έρχονται σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου”.

Επισημαίνει την “ανέξοδη για την πολιτική του κεφαλαίου” κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση η “Ελληνική Λύση” και άλλες ακροδεξιές αστικές δυνάμεις, “αφού αυτή επιδιώκει την ακόμα πιο εντατική εφαρμογή των επιλογών του κεφαλαίου, την ακόμα πιο εντατική καταστολή του εργατικού – λαϊκού κινήματος”.

Και η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγει αναφέροντας ότι μπροστά και στη νέα παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση, “η καλύτερη μορφή έκφρασης τιμής στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα είναι η συνέχιση της ταξικής πάλης, εντείνοντας την πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα