ΑΘΗΝΑ
07:34
|
18.04.2024
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την προσφυγή κατά του μηχανισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την προσφυγή κατά του μηχανισμού δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού χρέους με στόχο την παρεμπόδιση της επικύρωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης.

“Μία συνοπτική εξέταση δεν αναδεικνύει ισχυρή πιθανότητα παραβίασης” του θεμελιώδους νόμου, εξηγεί στην ιστοσελίδα του το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μπλόκαρε στα τέλη του Μαρτίου τη διαδικασία της επικύρωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Το Δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος επί της ουσίας, αλλά απορρίπτει το αίτημα επείγουσας διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης. Η δικαστική απόφαση λύνει τα χέρια του προέδρου της Γερμανίας, Βάλτερ Σταϊνμάιερ που μπορεί πλέον να υπογράψει το σχετικό νόμο που θα επιτρέψει την εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Υπενθυμίζεται ότι στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας προσέφυγαν ο πρώην εθνικιστής (Εναλλακτική για τη Γερμανία) και νυν φιλελεύθερος συντηρητικός πολιτικός και οικονομολόγος Μπερντ Λούκε μαζί με πάνω 2.000 συμπολίτες του στα τέλη του περασμένου μήνα.

“Δεν έβαλα καμία βόμβα”, είχε δηλώσει ο Λούκε σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico. “Σαν κεραυνός εν αιθρία ήταν η δημιουργία ενός εντελώς διαφορετικού χρηματοοικονομικού εργαλείου από την ΕΕ που αντιβαίνει στις συνθήκες της”, είχε προσθέσει.

Η ΕΕ ανέμενε τις γερμανικές αρχές προκειμένου να εκδώσει ομόλογα για το Ταμείο μέχρι τα μέσα του 2021 έτσι ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να λάβουν τουλάχιστον το 13% των συνολικών καταβολών το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα