ΑΘΗΝΑ
05:24
|
23.09.2024
Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν είπε πως η συμφωνία της πολιτείας Βικτώρια με την Κίνα ήταν "ασύμβατη με την εξωτερική πολιτική".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν είναι ειλικρινής” στις προσπάθειες για βελτίωση των διμερών σχέσεων παρατήρησε απόψε η πρεσβεία της Κίνας στην Αυστραλία μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον να ακυρώσει την απόφαση που είχε πάρει το 2018 η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας για ένταξη στην σινική πρωτοβουλία “Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος”.

Η πρεσβεία της Κίνας χαρακτήρισε παράλληλα “παράλογη” και “προκλητική” την απόφαση που ανακοίνωσε προηγουμένως η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν με επιχείρημα ότι η συμφωνία ήταν “ασύμβατη με την εξωτερική πολιτική της Αυστραλίας ή αντίθετη με τις εξωτερικές σχέσεις μας”.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται ένα χρόνο μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας να ακυρώνει οποιαδήποτε συμφωνία υπογράφουν οι πολιτειακές κυβερνήσεις με μία ξένη χώρα εφόσον εκτιμηθεί πως συνιστούν “απειλή για τα εθνικά συμφέροντα”.

Με βάση το Σύνταγμα της Αυστραλίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις και για την άμυνα, ενώ οι Πολιτείες έχουν αρμοδιότητες σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα