Σε άνευ προηγουμένου απόφαση προέβη νωρίς απόψε η πλειοψηφία των χωρών-μελών του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων καθώς αποφάσισαν την αναστολή των δικαιωμάτων της Συρίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φερόμενη “χρήση χημικών όπλων” κατά το παρελθόν.
Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεται ένα τέτοιο μέτρο από τις 87 χώρες μέλη του ΟΑΧΟ (γνωστός διεθνώς από τα αρχικά OPCW) .
Η απόφαση ελήφθη σε σύνοδο του οργανισμού στη Χάγη από 46 χώρες. Άλλες 15 χώρες ψήφισαν κατά και 34 προτίμησαν να απόσχουν.
Η απόφαση ελήφθη με βάση γαλλικό σχέδιο που προώθησε ο πρεσβευτής της Γαλλίας, Λουίς Βασί, κατηγορώντας τη Συρία για τη “αναντίρρητη” χρήση “χημικών όπλων” κατά το παρελθόν.
Εξέφρασε στη συνέχεια την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρώντας πως ήταν “μία καλή μέρα για ένα πολυμερές διεθνές σύστημα”.
Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών που την αποδοκίμασε εκτιμώντας πως επρόκειτο για “άσκηση εκβιασμού του χειρίστου είδους” έπειτα από την άσκηση απειλών και πιέσεων σε άλλες, λιγότερο ισχυρές, χώρες του οργανισμού.
Στην ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών η απόφαση σχολιάζεται ως “επικίνδυνη εξέλιξη στην ιστορία του οργανισμού OPCW που παραβιάζει τη χάρτα ίδρυσής του και συνιστά επιθετικό βήμα σε βάρος χώρας-μέλους.
Η Συρία εντάχθηκε στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων το 2013 αναλαμβάνοντας την ευθύνη να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιό της υπό διεθνή εποπτεία.
Σε μία προσπάθεια να “στηριχτεί” το γαλλικό σχέδιο απόφασης, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ψηφοφορία, προηγήθηκε η αμφιλεγόμενη έκθεση μίας ομάδας “επιθεωρητών” του οργανισμού που υποστήριξε πως έκανε έρευνα δίχως να μεταβεί στον χώρο της εφερόμενης επίθεσης που φέρεται πως έγινε το Φλεβάρη του 2018 προκαλώντας ενοχλήσεις σε 12 άτομα.
Το σχέδιο για την αναστολή των δικαιωμάτων της Συρίας στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων είχε αποδοκιμάσει προ ημερών η Ρωσία και η Κίνα.