ΑΘΗΝΑ
12:46
|
20.05.2024
Τουρκικά κυκλώματα έκδοσης "γκρίζων" διαβατηρίων αποκομίζουν κέρδη εκατομμυρίων βρίσκοντας νέο τρόπο μετανάστευσης ή ασύλου σε χώρες της ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 3.000 Τούρκοι πολίτες διακινήθηκαν παράνομα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ με τη βοήθεια τουρκικών πλαστών “γκρίζων” διαβατηρίων, που επιτρέπουν την μετακίνηση σε χώρες της ΕΕ δίχως βίζα για υπηρεσιακούς λόγους. Το κόστος για ένα πλαστό “γκρίζο” τουρκικό διαβατήριο υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, γεγονός που αποκαλύπτει πως το κύκλωμα δρα έχοντας τζίρο εκατομμυρίων δολαρίων…

Ένα από τα ελάχιστα κοινά στοιχεία που είχαν οι πάνω από 3.000 Τούρκοι χρήστες των πλαστών “γκρίζων διαβατηρίων” είναι ότι δεν επέστρεψαν έκτοτε ποτέ στη χώρα τους καθώς ο απώτερος στόχος ήταν η μετανάστευση ή το άσυλο στη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ.

France to break EU promise to the Balkans

Την υπόθεση κυκλώματος, που πρωτοέφερε στη δημοσιότητα η Τουρκάλα δημοσιογράφος Σεβιλάι Γιλμάν από την ηλεκτρονική εφημερίδα Habertürk, ερευνούν οι γερμανικές διωκτικές αρχές.

Σε σχετική ανταπόκριση της Ντόιτσε Βέλλε (DW) επισημαίνεται πως η υπόθεση στην Τουρκία πλέον παίρνει πολιτικές διαστάσεις, καθώς κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ότι στο πλαίσιο σχετικής έρευνας στέλνει επιθεωρητές…”μόνο” σε κοινότητες που βρίσκονται στα χέρια των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όχι του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Τούρκος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Εμέρ Τσελίκ απορρίπτει την κατηγορία, αν και οι έρευνες οδηγούν στην σοβαρή υπόθεση ότι για παράδειγμα ο δήμαρχος της πόλης Μπινγκέλ από το κυβερνών ΑΚΡ ήταν ο οργανωτής μιας τέτοιας παράνομης επιχείρησης από το 2014 μέχρι το 2019.

Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών να σταματήσει προσωρινά την έκδοση γκρίζων υπηρεσιακών διαβατηρίων μέχρι νεωτέρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα