ΑΘΗΝΑ
06:58
|
03.05.2024
Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Πράγας – Μόσχας με αιχμές και εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται το διπλωματικό μπρα ντε φερ Πράγας – Μόσχας με εκατέρωθεν αιχμές και απελάσεις διπλωματών.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη (22/4) ότι θα εκδιώξει “περίπου 60 μέλη” του προσωπικού της ρωσική πρεσβείας στην Πράγα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γιάκουμπ Κουλχάνεκ.


Οι απελάσεις θα πραγματοποιηθούν, συνέχισε ο ίδιος, εάν η Ρωσία δεν αποφασίσει να επιτρέψει την επιστροφή 20 απελαθέντων εργαζομένων της τσεχικής πρεσβείας στη Μόσχα.

“Το ζήτημα (απελάσεις) θα αφορά περίπου 60 άτομα (του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας). Στοπός είναι (ο αριθμός των μελλών της ρωσικής πρεσβείας) να αντιστοιχεί στην κατάσταση στελέχωσης του προσωπικού μας που παρατηρείται στην πρεσβεία μας στη Ρωσία”, δήλωσε ο Γιάκουμπ Κουλχάνεκ.

Ο Τσέχος ΥΠΕΞ απαίτησε χθες από τη Ρωσία να επιτρέψει την επιστροφή 20 απελαθέντων εργαζομένων της τσεχικής πρεσβείας στη Μόσχα έως σήμερα Πέμπτη, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα απελάσει επιπλέον Ρώσους διπλωμάτες από την τσεχική πρωτεύουσα.

Στις 17 Απριλίου, η κυβέρνηση του προέδρου Μίλος Ζέμαν απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες, με τον ισχυρισμό ότι είχαν εμπλακεί, στο σαμποτάζ σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014 στο Vrbetice.

Απαντώντας το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, υπέβαλε έντονη διαμαρτυρία στην Πράγα για την κίνηση αυτή και κήρυξε 20 υπαλλήλους της Τσεχικής Πρεσβείας ως personae non gratae.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας  στην χθεσινή δήλωση του Τσέχου ΥΠΕΞ, κάλεσε την Πράγα  να αφήσει τα τελεσίγραφα, στηλιτεύοντας ότι η συμπεριφορά της Πράγας “δεν έχει καμία σχέση με την κοινή λογική, τον πραγματισμό και τη διπλωματία”.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, τα σχόλια της Πράγας σχετικά με την έρευνα σχετικά με τις εκρήξεις στην Τσεχική Δημοκρατία είναι “ανεξέλεγκτη αντι-ρωσική ρητορική”.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα αποσαφηνίσει τις πιθανές συνέπειες των ενεργειών της Πράγας στον Τσέχο Πρέσβη στη Ρωσία Vitezslav Pivonka την Πέμπτη, δήλωσε η Ζαχάροβα. Η συνομιλία με τον Τσέχο πρέσβη θα συνεχιστεί σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, πρόσθεση η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η Πράγα δεν θα έχει την ευκαιρία να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι η δεύτερη καταστρέφει τις διμερείς σχέσεις μετά τη συνομιλία. “Πρέπει να συνειδητοποιήσουν σε ποιο στάδιο έχουν φτάσει όσον αφορά την επιδείνωση των διμερών σχέσεων”, σημείωσε.

Πηγή: Tass

.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα