ΑΘΗΝΑ
10:32
|
20.04.2024
Ο Νιγηριανός υπουργός Άμυνας βλέπει κινδύνους αποσταθεροποίησης μετά τον πρόσφατο περίεργο θάνατο του προέδρου του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ενίσχυση των συνόρων με το Τσαντ προχωρά ο νιγηριανός στρατός με εντολή που έδωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Μπασίρ Σαλίχι Μαγάσι.

Αφορμή δίνει η ρευστότητα εξελίξεων και η κλιμάκωση της έντασης στη γειτονική χώρα μετά τον (υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες) θάνατο του Τσαντιανού προέδρου Ιντρίς Ντεμπί σε πεδίο συγκρούσεων του στρατού με ενόπλους της οργάνωσης αντικαθεστωτικών “Για την Αλλαγή και την Ομόνοια” (FACT) που έχει την έδρα της στη Λιβύη.

Ο Νιγηριανός υπουργός Άμυνας μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, εκτίμησε ότι η αβεβαιότητα και η επισφαλής κατάσταση στο Τσαντ “θα δημιουργήσει πρόβλημα” στη χώρα του.

Image

Δικαιολόγησε έτσι την “άμεση λήψη μέτρων” αναφέροντας την ανάπτυξη στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με το Τσαντ για να εμποδίσει την είσοδο στο νιγηριανό έδαφος ενόπλων οργανώσεων ή ομάδων του οργανιωμένου εγκλήματος.

“Το πρόβλημα με το Τσαντ τώρα αναμένεται να οξυνθεί. Δεν είμαστε βέβαιοι προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί αυτή η χώρα αλλάς σας διαβεβαιώ πως έχουν γνώση οι φύλακες, πως ενισχύουμε τα σύνορα και παρακολουθούμε τις εξελίξεις” πρόσθεσε ο Νιγηριανός υπουργός Άμυνας. Ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο του αποβιώσαντος προέδρου του Τσαντ τονίζοντας πως είχε παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων, στην διάδοση όπλων και πυρομαχικών αλλά και στο λαθρεμπόριο μικρών όπλων προς τη Νιγηρία.

Ο Μαγκάσι τέλος απηύθυνε έκκληση και σε άλλες αφρικανικές χώρες να ενώσουν τις προσπάθειές τους με στόχο την εξεύρεση “λύσης στην κατάσταση του Τσαντ”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα