ΑΘΗΝΑ
10:50
|
24.04.2024
Ο Γάλλος ιστορικός υπήρξε ειδικός στην ιστορία της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, των πολέμων του 20ού αιώνα, της αποικιοκρατίας και του κινηματογράφου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος ιστορικός Μαρκ Φερό, ειδικός στην ιστορία της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, αλλά και των πολέμων του 20ού αιώνα, της αποικιοκρατίας και του κινηματογράφου, απεβίωσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από επιπλοκές της νόσου Covid-19 σε ηλικία 96 ετών.

«Εμφορείτο μέχρι τέλους από ένα πάθος για την Ιστορία και την εξέλιξη του κόσμου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η οικογένειά του.

Ιστορικός διεθνούς φήμης και εμβληματική μορφή του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού δικτύου Arte, όπου παρουσίαζε για 12 χρόνια την εκπομπή «Histoire parallèle» («Παράλληλη Ιστορία»), ήταν επίσης πολυγραφότατος συγγραφέας. Το 2020 εξέδωσε το 65ο βιβλίο του,«L’entrée dans la vie», για μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Τσάπλιν, ο Κένεντι, ο Τρότσκι ή ο Γκάντι.

Με Ιταλοέλληνα πατέρα και Ουκρανή μητέρα, ο Μαρκ Φερό γεννήθηκε στο Παρίσι στις 24 Δεκεμβρίου 1924.

Οι σπουδές του στην Ιστορία, ένα πάθος που καλλιεργεί από την παιδική του ηλικία, διακόπτονται λόγω του πολέμου. Συμμετέχει στην Αντίσταση στη διάρκεια της Κατοχής, μέσα από τις γραμμές των μακί στο Βερκόρ και συμμετέχει στην απελευθέρωση της Λιόν. Η μητέρα του, εβραϊκής καταγωγής, πεθαίνει στο Άουσβιτς το 1943.

Από το 1948 έως το 1956 διδάσκει στο Οράν, στην Αλγερία, τότε γαλλική αποικία, και στρατεύεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Αλγερίας. Το 1960 επιστρέφει στο Παρίσι, όπου διδάσκει και ετοιμάζει διδακτορική διατριβή για τη Ρωσική Επανάσταση του 1917.

Στη συνέχεια, ο Φερό διδάσκει στην Πολυτεχνική Σχολή, όπου σπουδάζει η γαλλική ελίτ, και ακολούθως διευθύνει την ομάδα ερευνών «Cinéma et Histoire» της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (EHESS). Μαθητής του μεγάλου ιστορικού Φερνάν Μπροντέλ, επεδίωξε να αναλύει τα κοινωνικά γεγονότα χωρίς να εκφέρει κρίση και διηύθυνε παράλληλα από τα χρόνια του 1970 την περίφημη επιθεώρηση Annales.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν, μεταξύ άλλων, τα βιβλία του «Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος 1914-1918» (Ελληνικά γράμματα, 1997), «Πώς αφηγούνται την ιστορία στα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο» (Μεταίχμιο, 2001, 2016), «Τύφλωση» (Μεταίχμιο, 2017).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα