ΑΘΗΝΑ
14:57
|
07.11.2024
Σκωτσέζοι επιστήμονες ταυτοποίησαν δύο ακόμη περιστατικά - Τα δύο ζώα εμφάνισαν μέτρια έως σοβαρή αναπνευστική νόσο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστήμονες στη Σκωτία ταυτοποίησαν δύο ακόμα περιστατικά μετάδοσης της νόσου Covid-19 από ανθρώπους σε γάτες. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης αναφέρουν ότι και οι δύο γάτες κόλλησαν τον ιό SARS-CoV-2 από τους “ιδιοκτήτες” τους.  

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάργκαρετ Χόζι του Κέντρου Έρευνας Ιών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Κτηνιατρικής “Veterinary Record”, ανίχνευσαν τον κορονοϊό σε δύο κατοικίδιες γάτες, οι οποίες ζούσαν σε σπίτια με περιστατικά Covid-19. Τα δύο ζώα εμφάνισαν μέτρια έως σοβαρή αναπνευστική νόσο.

“Τα ευρήματα δείχνουν ότι έχει συμβεί μετάδοση του κορονοϊού από τους ανθρώπους στις γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις μολυσμένες γάτες να εκδηλώνουν μέτρια έως σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα. Δεδομένης, συνεπώς, της ικανότητας του κορονοϊού να μολύνει ζώα συντροφιάς, θα είναι σημαντικό να παρακολουθείται η μετάδοση από ανθρώπους σε γάτες, από γάτες σε γάτες και από γάτες σε ανθρώπους”, δήλωσε η δρ Χόζι.

Όπως αναφέρει το BBC οι δύο γάτες, οι οποίες νόσησαν με κορονοϊό, ανήκαν σε διαφορετικές ράτσες και ζούσαν σε δύο διαφορετικά σπίτια. Η μία εμφάνισε ήπια συμπτώματα, αλλά η άλλη κρίθηκε απαραίτητο να θανατωθεί με ευθανασία.

Το πρώτο κρούσμα ήταν μια θηλυκή γάτα ράτσας Ράγκντολ, ηλικία τεσσάρων μηνών. Εμφάνισε κάποια συμπτώματα τον Μάρτιο του 2020 και οι ιδιοκτήτες της την το πήγαν στον κτηνίατρο έναν μήνα μετά καθώς τα αναπνευστικά προβλήματα δεν υποχωρούσαν. Η κατάσταση της γάτας επιδεινώθηκε και τελικά θανατώθηκε. Η νεκροψία έδειξε σημάδια ιογενούς πνευμονίας που συνδέεται με τον κορονοϊό. Το δεύτερο κρούσμα ήταν μια γάτα ράτσας Σιάμ και ηλικίας έξι ετών. Ο ιδιοκτήτης της είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό και λίγο αργότερα το ζώο εμφάνισε συμπτώματα καταρροής και επιπεφυκίτιδας. Τα συμπτώματα ήταν ήπια και η γάτα ανάρρωσε.

Οι επιστήμονες στη Σκωτία επισημαίνουν ότι σημαντικό να διερευνηθεί εάν τα οικόσιτα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο στους ανθρώπους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους τα οικόσιτα ζώα ενδέχεται να αποτελούν μια “δεξαμενή του ιού”, η οποία δίνει τη δυνατότητα της συνεχούς μετάδοσής του.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Η Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι υπόθεση όλων μας»-Εκδήλωση και συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Ο Νοέμβρης, Νοέμβρης και οι φωτιές, φωτιές

Safe Youth: Από Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του panic button για τους νέους

Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι στη Γενική Γραμματεία Ισότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα