ΑΘΗΝΑ
16:59
|
28.09.2024
Μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν 36 εκτοξεύσεις πυραύλων προς τις νότιες κοινότητες του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν 36 εκτοξεύσεις πυραύλων προς τις νότιες κοινότητες του Ισραήλ. Μόνο έξι αναχαιτίστηκαν. Αν και δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματισμοί, έγιναν μεγάλες ζημιές σε πολλά αγροτικά πεδία στο νότο.

Οι πυραυλικές επιθέσεις έχουν αναγκάσει πολλές ισραηλινές οικογένειες να κρυφτούν σε καταφύγια, ενώ οι σειρήνες ακούγονταν στο νότιο τμήμα της χώρας. Δύο μαχητικές οργανώσεις με έδρα τη Γάζα ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Παρά το γεγονός ότι καμία από τις ομάδες δεν ανήκουν στη Χαμάς, το Ισραήλ εξακολουθεί να θεωρεί την οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα υπεύθυνη για τυχόν επιθέσεις που προέρχονται από τα εδάφη που ελέγχει, ακόμη και αν οι εκτοξεύσεις δεν πραγματοποιούνται από τους δικούς της μαχητές.

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς υποδήλωσε ότι οι εκτοξεύσεις συνδέονται με την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ και ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν για να «προστατεύσουν το Τζαμί Al-Aqsa», έναν από τους πιο ιερούς τόπους του Ισλάμ.

Τι συμβαίνει στην Ιερουσαλήμ;

Η δήλωση της οργάνωσης υπαινίχθηκε την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην Ιερουσαλήμ. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συγκρούονται από τις αρχές του Ραμαζανιού στις 12 Απριλίου, αλλά οι εντάσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα, καθώς ορισμένοι Παλαιστίνιοι ισχυρίστηκαν ότι η αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει να πραγματοποιήσουν τις συνήθεις βραδινές συγκεντρώσεις του Ραμαζανιού έξω από την Πύλη της Δαμασκού – κοντά στο Τζαμί Aqsa.

Τις τελευταίες ημέρες, Άραβες νέοι επιτέθηκαν σε θρησκευόμενους Εβραίους και ανέβασαν τις επιθέσεις τους στο TikTok και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πιο πρόσφατη επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και Ισραηλινής αστυνομίας λίγο μετά τις μεσημεριανές προσευχές. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε αυτές τις ταραχές.

Παρόμοιες επιθέσεις έχουν παρατηρηθεί επίσης στο Τελ Αβίβ και τη Γιάφα, όπου Εβραίοι και Άραβες ζουν μαζί εδώ και δεκαετίες.

Ποιος εκτοξεύει τους πύραυλους;

Αυτές και παρόμοιες επιθέσεις πυροδότησαν μια απάντηση από ορισμένες δεξιές εβραϊκές οργανώσεις που δεσμεύτηκαν να εκδικηθούν.

Την Πέμπτη, δεκάδες μέλη της Lahava, μιας δεξιάς οργάνωσης, συγκρούστηκαν με νεολαίες Αράβων κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην Ιερουσαλήμ. Διαδηλώσεις αυτού του είδους αναμένονται επίσης τις επόμενες μέρες και το γενικό συναίσθημα στο Ισραήλ είναι ότι η χώρα κατευθύνεται σε έναν ακόμη γύρο εντάσεων, είτε με τους Παλαιστινίους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη είτε με εκείνους στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ στο τρέχον κύμα εχθροπραξιών στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την ώρα σιωπά. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Yair Lapid έχει ήδη σχολιάσει την κατάσταση, λέγοντας ότι οι μαχητές της Χαμάς «πρέπει να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα» για τις ενέργειές τους.

Ο Αρχηγός Στρατιωτικού Επιτελείου του Ισραήλ Aviv Kochavi πρόκειται να θέσει επί τάπητος την κατάσταση στα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ αργότερα σήμερα. Αναμένεται επίσης να ανακοινώσει μέτρα που θα ληφθούν κατά των μαχητών της Γάζας.

Μέχρι στιγμής, αναφορές έχουν δείξει ότι το Ισραήλ δεν θα πραγματοποιήσει αντίποινα το Σάββατο, δεδομένης της μεγάλης προσέλευσης τουριστών στην περιοχή.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Αυστραλία: Διαδηλώσεις κατά νομοσχεδίου για την παραπληροφόρηση

Χεζμπολάχ: Πυραυλική απάντηση στα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα

Απόψε η μοτοπορεία απεργών διανομέων Wolt στην Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα