ΑΘΗΝΑ
18:29
|
19.05.2024
Φονική ενέδρα τη στιγμή που ο στρατηγός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ανακοίνωνε πως άρχισαν οι προετοιμασίες για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δώδεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στο Αφγανιστάν, οι επτά εξ αυτών σε ενέδρα που έστησαν οι Ταλιμπάν νότια της Καμπούλ, ανακοίνωσαν Αφγανοί αξιωματούχοι.

Η φονικότερη επίθεση έγινε στην επαρχία Λογκάρ, τη στιγμή που ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν, στρατηγός Σκοτ Μίλερ, δήλωνε πως άρχισαν οι προετοιμασίες για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων που συνεχίζουν ακόμη να είναι παρόντα στην ασιατική χώρα, όπως διέταξε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

“Επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ενέδρα που έστησαν οι Ταλιμπάν” στην περιφέρεια Μοχάμαντ Αγά, δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Λογκάρ, όπου υπάγεται διοικητικά η περιφέρεια αυτή.

Ανήκαν σε μονάδα που φρουρεί μεταλλεία χαλκού.

Η αστυνομία της επαρχίας επιβεβαίωσε την επίθεση.

Το Αφγανιστάν, η οικονομία του οποίου έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από δεκαετίες πολέμου και την ενδημική διαφορά, διαθέτει αποθέματα χαλκού, σιδήρου, κοβαλτίου και λιθίου.

Ακόμη πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στην περιφέρεια Μαϊουάντ της νότιας επαρχίας Κανταχάρ, προπυργίου των ανταρτών, όταν ο οδηγός αυτοκινήτου γεμάτου εκρηκτικές ύλες το έριξε σε όχημα της αστυνομίας, ενημέρωσαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν είχε τονίσει νωρίτερα ότι οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν έξι επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και συνολικά διέπραξαν 62 βομβιστικές επιθέσεις τις δέκα προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 180.

Ο στρατηγός Μίλερ από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως άρχισαν προετοιμασίες για να παραδοθούν οι εναπομείνασες βάσεις στις αφγανικές δυνάμεις και για να αποσυρθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες.

“Θα παραδώσουμε τις βάσεις στο υπουργείο Άμυνας και σε άλλες αφγανικές δυνάμεις”, είπε ο Αμερικανός στρατηγός σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις βάσεις.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να έχει αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου, την ημέρα που θα συμπληρωθεί η 20ή επέτειος από τις επιθέσεις του 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα πως έχει έρθει η ώρα να “τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος της Αμερικής“, που άρχισε λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η αποχώρηση των 2.500 Αμερικανών στρατιωτικών που είναι ακόμη παρόντες στην αφγανική επικράτεια είναι προγραμματισμένο να αρχίσει την 1η Μαΐου, με αυτούς που ανήκουν στο NATO. Η αποστολή Resolute Support της Ατλαντικής Συμμαχίας μετρά συνολικά 9.600 μέλη από 36 κράτη.

Στοιχεία του Πενταγώνου που επικαλέστηκε πριν δύο μήνες το ΒΒC αναφέρουν πως οι ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2001, οπότε ξεκίνησαν την επίθεση στο Αφγανιστάν (με την υποστήριξη Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας,Γερμανίας και αργότερα του ΝΑΤΟ) ως τον πρώτο εξάμηνο του 2020 ξόδεψαν πάνω από 822 δισεκατομμύρια δολάρια, θρήνησαν 2.300 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες και έστειλαν στα νοσοκομεία άλλους 20.660.

Σήμερα το κόστος του 20ετούς πολέμου εκτιμάται πως ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Οι ισλαμιστές αντάρτες απείλησαν πρόσφατα ότι αν δεν τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Αμερικανών μέχρι την 1η Μαΐου θα εξαπολύσουν επιθέσεις. Οι Ταλιμπάν έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν εδώ και έναν χρόνο, ωστόσο οι συγκρούσεις συνεχίζονται με τις αφγανικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και το Πεντάγωνο. Ανέτρεψαν γρήγορα και εκδίωξαν από την Καμπούλ τους Ταλιμπάν, τους οποίους κατηγορούσαν ότι έδωσαν ασφαλές καταφύγιο στην Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της Οσάμα μπιν Λάντεν.

Την περίοδο 2010-11 περίπου 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε τον αριθμό τους σε 8.400, προς το τέλος της δεύτερης θητείας του. Ο διάδοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, αρχικά ενίσχυσε αυτές τις δυνάμεις, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 14.000 το 2017. Στη συνέχεια όμως ξεκίνησε τη σταδιακή αποδέσμευση των ΗΠΑ και πλέον απομένουν στο Αφγανιστάν μόνο 2.500 στρατιώτες.

Oi Ταλιμπάν δεν βλέπουν τους εαυτούς ως αντάρτες αλλά ως μια δύναμη εξουσίας εν αναμονή. Αυτοαποκαλούνται “Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν” τίτλο τον οποίο διατηρούσαν από το 1996 που ανήλθαν στην εξουσία μέχρι την ανατροπή τους την επομένη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Για να βάλει τέλος στον πόλεμο, η κυβέρνηση του Τραμπ υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2020 στη Ντόχα μια ιστορική συμφωνία με τους Ταλιμπάν. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων πριν από την 1η Μαΐου, υπό τον όρο ότι οι αντάρτες θα εμποδίζουν στο μέλλον οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί από τα εδάφη που ελέγχουν εκείνοι.

Τέλος, η κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να αρχίσει να αποσύρει τα 1.100 μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας που παραμένουν ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν από τις 4 Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναγκαστική προσγείωση για τον πρόεδρο του Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Οι Ταμίλ της Σρι Λάνκα συμπληρώνουν 15 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου

Λαβρόφ: Καιρός η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα