ΑΘΗΝΑ
15:16
|
25.04.2024
" Έχω θυσιάσει τη διπλωματία προς (όφελος) του στρατιωτικού τομέα" φέρεται να ομολόγησε μεταξύ άλλων ο Ζαρίφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

To ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε σήμερα να υποβαθμίσει τρίωρη συνομιλία ανάμεσα στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και Ιρανό οικονομολόγο που δημοσιοποίησε την Κυριακή ο ιρανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός “International TV” που έχει την έδρα του στο Λονδίνο και αναπαρήγαγαν στη συνέχεια δυτικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Εκεί ο Ζαρίφ φέρεται, μεταξύ άλλων, να παραπονιέται για το ρόλο των Φρουρών της Επανάστασης στη διαμόρφωση της πολιτικής εξωτερικής πολιτικής ομολογώντας πως έχει ουσιαστικά “μηδενικό ρόλο” σε αυτό το θέμα. Επίσης φέρεται να επικρίνει το ρόλο του δολοφονηθέντος από τις ΗΠΑ Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί που ήταν αρχηγός των ειδικών δυνάμεων “Αλ Κουντς” στις 3 Ιανουαρίου 2020 στη Βαγδάτη λέγοντας πως ουσιαστικά είχε καταλυτικό ρόλο στην ιρανική εξωτερική πολιτική.

Σε αυτές τις δηλώσεις, που αποδίδονται στον Ζαρίφ, αναφέρει: “Στην Ισλαμική Δημοκρατία, ο στρατιωτικός τομέας βασιλεύει. Έχω θυσιάσει τη διπλωματία προς (όφελος) του στρατιωτικού τομέα” ενώ ο “στρατιωτικός τομέας” πρέπει να είναι “στην υπηρεσία της διπλωματίας”.

Αναφέρεται επίσης να ομολογεί πως η Ρωσία δεν ήθελε στην πραγματικότητα τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καθώς προτιμούσε για προφανείς λόγους να ασχολούνται οι ΗΠΑ (ιδιαίτερα επί προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) περισσότερο με την Τεχεράνη αντί με τη Ρωσία ή την Κίνα.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε το περιεχόμενο των δηλώσεων του Ζαρίφ.

Τόνισε ωστόσο ότι τα λόγια που περιλαμβάνονται στην ηχογράφηση που διέρρευσε αντακατόπτριζαν μια “προσωπική γνώμη” και υποτίθεται ότι ήταν “εμπιστευτικά”. “Αυτό που δημοσιεύτηκε” είναι μια συζήτηση διάρκειας τριών ωρών και παραπάνω “στο πλαίσιο επαφών ρουτίνας και εμπιστευτικών συνομιλιών στους κόλπους της κυβέρνησης” πρόσθεσε.

“Αυτές οι συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών είναι πολύ σοβαρές, διαφανείς και ειλικρινείς” στο Ιράν, συνέχισε ο Χατιμπζαντέχ, προειδοποιώντας ότι “η διαρροή περιεχομένου που θεωρείται εμπιστευτικό συνιστά αξιόποινη πράξη”. Άφησε δε αιχμές για απώτερες σκοπιμότητες υπαινισσόμενος “μοντάζ” σε φράσεις που δημιουργούν εντυπώσεις…

Πληροφορίες από το δίκτυο International TV που δημοσιοποίησαν το περιεχόμενο της συνομιλίας-συνέντευξης ανέφεραν πως δόθηκε στο δίκτυο από Ιρανό δημοσιογράφο που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η ιστορία αυτή έρχεται στο προσκήνιο ένα δύο μήνες πριν τις ιρανικές προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου σε μία περίοδο έντασης των φημών για πιθανή υποψηφιότητα και του υπουργού Εξωτερικών Μ.Τζ.Ζαρίφ…

Άλλες αντιδράσεις στην Τεχεράνη

Τα λόγια που αποδόθηκαν στον Ζαρίφ επικρίθηκαν από ορισμένα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης και τον συντηρητικό βουλευτή, Νασρολάχ Πετζμανφάρ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars κατηγόρησε τον Ζαρίφ ότι παρουσιάζεται ως “σύμβολο της διπλωματίας” απέναντι στον Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμβολο του “πεδίου μάχης”. “Ο κ. Ζαρίφ θέτει υπό αμφισβήτηση θέματα που ανήκουν στις κόκκινες γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας”, δήλωσε ο υπερσυντηρητικός βουλευτής Νασρολάχ Πετζμανφάρ, τον οποίο επικαλείται το Fars, απαιτώντας “εξηγήσεις” από τον υπουργό.

Πραγματοποιώντας επίσκεψη στη Βαγδάτη σήμερα, ο Ζαρίφ πήγε στον τόπο της δολοφονίας του Κασέμ Σουλεϊμανί, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη, ο Ιρανός υπουργός απέτισε φόρο τιμής στον στρατηγό Σουλεϊμανί, “μάρτυρα” και “ήρωα στην καταπολέμηση του Daesh (αρκτικόλεξο στα αραβικά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)”, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στην δημοσιοποίηση της εμπιστευτικής συνομιλίας-συνέντευξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα