ΑΘΗΝΑ
04:50
|
08.05.2024
Εξέφρασε "αποφασιστικότητα" και "πολιτική βούληση" για επανέναρξη "ουσιαστικής διαπραγμάτευσης" ενώ ο Τατάρ επιμένει σε λύση "δύο κρατών"
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Γενεύη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να λάβει μέρος στην Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, που ξεκινάει αύριο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελβετία.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πρόκειται πραγματικά για “μια κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση”.

“Γνωρίζοντας ακριβώς και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα, η δική μας πλευρά, πέραν του ιδίου, αλλά και όλη η αντιπροσωπεία, μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ, των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, των όσων η δήλωση της 25ης Νοεμβρίου διαλαμβάνει και αποτελεί τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού” ανέφερε στις δηλώσεις του.

Μακάρι, τόνισε, και η άλλη πλευρά να προσέλθει με την ανάλογη βούληση, την ανάλογη εκτίμηση, “γιατί δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων”.

Ο Τατάρ επιμένει στην πρόταση των δύο κρατών…

Το ίδιο διάστημα ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, επέμεινε όπως αναμενόταν στην πρότασή του περί “λύσης δύο κρατών”, λέγοντας πως θα φέρει ένα “νέο όραμα” στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κύπρου την αποκλείει.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters μέσω Skype, ο Τατάρ, δήλωσε πως πάνω από 40 χρόνια συνομιλιών για ένα ομοσπονδιακό σύστημα απέτυχαν και χρειάζεται τώρα μια πιο “ρεαλιστική” προσέγγιση.

“Πηγαίνω εκεί (στη Γενεύη) για να προωθήσω το νέο όραμά μου. Το νέο όραμά μου είναι δύο κυρίαρχα κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με καλές σχέσεις γειτονίας, που θα συνεργάζονται με κάθε τρόπο, που θα προωθούν την ευημερία όλων των Κυπρίων” πρόσθεσε.

“Όταν λέω δύο κράτη, προφανώς εννοώ την αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων. Είμαστε εξίσου κυρίαρχοι με τους Ελληνοκυπρίους”,ισχυρίστηκε προδιαγράφοντας επικείμενο ναυάγιο στη Γενεύη.

Aνέφερε ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίψει την πρόταση των δύο κρατών, τότε διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να προωθεί μαζί με την Άγκυρα την “κυριαρχία” του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Ωστόσο ο Τατάρ πριν μεταβεί στη Γενεύη φρόντισε να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, “υπογραμμίζοντας” και με αυτόν τον τρόπο τις προθέσεις του ενόψει της πενταμερούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα