ΑΘΗΝΑ
03:28
|
20.11.2024
Τη σφοδρή επιθυμία της Άγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεων με το Κάιρο και το Ριάντ εξέφρασε ο Καλίν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Αιγυπτίων διπλωματών μπορούν να ανανεώσουν τις σχέσεις αμφοτέρων χωρών ενώ “μπορεί” να βοηθήσουν τις προσπάθειες για ειρήνη στην Λιβύη δήλωσε σήμερα ο Ιμπραχήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας τις εξελίξεις στη Λιβύη σαν βασικό “μοχλό” πίεσης με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων Καΐρου – Άγκυρας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Καλίν επιβεβαίωσε τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών και τις μυστικές υπηρεσίες αμφοτέρων πλευρών και την επικείμενη επίσκεψη τουρκικής διπλωματικής αποστολής στο Κάιρο στις αρχές Μαϊου.

Με δεδομένη την πραγματικότητα στο έδαφος νομίζω ότι είναι προς το συμφέροντων και των δύο χωρών και της περιοχής η ομαλοποίοηση των σχέσεων με την Αίγυπτο” είπε ο Καλίν εκφράζοντας την σφοδρή επιθυμία της Άγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεων με το Κάιρο που διαταράχθηκαν μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από δυνάμεις του αιγυπτιακού στρατού με επικεφαλής τον νυν πρόδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Τόνισε με νόημα πως η βελτίωση των διμερών σχέσεων μπορούν να επηρεάσουν θετικά την κατάσταση στη Λιβύη, “χώρα με την οποία η Αίγυπτος μοιράζεται μεγάλο μέρος των συνόρων της και τα οποία ενίοτε θέτουν απειλή ασφαλείας” για το Κάιρο.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει ξανά την Αίγυπτο πυροδοτείται από τα παζάρια που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου με σχέδια  εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και τη δημιουργία νέων αγωγών με στόχο τις ευρωπαϊκές αγορές Ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία μερικής οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου θορύβησε ιδιαιτέρως την Άγκυρα όπως επίσης και η περσινή ίδρυση του Φόρουμ Ενέργειας Ανατολικής Μεσογείου στο οποίο συμμετέχουν οι περισσότερες χώρες της περιοχής πλην της Τουρκίας.

Ο Καλίν ρωτήθηκε και για τις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας και απάντησε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί επίσης την εξομάλυνσή τους.

“Θα αναζητήσουμε τρόπους να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία ακολουθώντας μία πιο θετική ατζέντα” πρόσθεσε ο Καλίν καθώς εδώ και ένα χρόνο η σαουδαραβική μοναρχία έχει επιβάλει ανεπίσημα σκληρό οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα εξαιτίας των κατηγοριών που εξαπέλυσε έναντι της Ριάντ για τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου της Ουάσιγκτον Ποστ, Τζαμάλ Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018 στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αφελείς (;) απορίες του Μπορέλ για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Νεκρή 54χρονη στο βόρειο Ισραήλ και 5 τραυματίες από ρουκέτες της Χεζμπολάχ

Η Ρωσία προειδοποιεί για τη ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Εκλογική νίκη του PASTEF στη Σενεγάλη-Παραδέχθηκε την ήττα ο Μάκι Σαλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα