Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγορεί το Ισραήλ για εγκληματική πολιτική “απαρτχάιντ και διώξεων” τονίζοντας ότι ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να “διαιωνίζει την κυριαρχία των εβραίων Ισραηλινών επί των Παλαιστινίων”.
Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη δημοσίευσε έκθεση 213 σελίδων η οποία, όπως είπε, δεν είχε ως στόχο να συγκρίνει το Ισραήλ με τη Νότια Αφρική της εποχής του απαρτχάιντ, αλλά μάλλον να εκτιμήσει “εάν συγκεκριμένες πράξεις και πολιτικές” αποτελούν το απαρτχάιντ όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.
Η οργάνωση αναφέρει ότι το Ισραήλ ξεπέρασε το “όριο” παρά το γεγονός ότι δέχεται εδώ και μια δεκαετία προειδοποιήσεις για την καταπιεστική του πολιτική απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υιοθετεί αυτό τον όρο για πρώτη φορά.
“Σε όλο το Ισραήλ και τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές οι ισραηλινές αρχές αποζητούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους επί των Παλαιστινίων ασκώντας έλεγχο πάνω στη γη και τη δημογραφία προς όφελος των Εβραίων Ισραηλινών”, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του HRW. “Βάσει αυτών η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, απαρτχάιντ και διώξεις”, όπως αυτά ορίζονται από την Διεθνή Σύμβαση για την Καταστολή και Τιμωρία του Εγκλήματος του Απαρτχάιντ του 1973 και του Καταστατικού της Ρώμης του 1998.
Όταν σε αυτή τη “σκόπιμη κυριαρχία” προστίθεται “η συστηματική καταστολή” και “απάνθρωπες ενέργειες”, “πρόκειται για το έγκλημα του απαρτχάιντ”, καταλήγει το HRW, επισημαίνοντας ότι βασίζεται στο νομικό ορισμό του όρου και δεν συγκρίνει την κατάσταση στο Ισραήλ με την παλιά ρατσιστική πολιτική της Νότιας Αφρικής. Παράλληλα η νομοθεσία του 2018 που προβλέπει ότι μόνο οι Εβραίοι στο Ισραήλ έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, “προσφέρει τη νομική βάση για να ακολουθηθούν πολιτικές υπέρ των Εβραίων Ισραηλινών” και εις βάρος του 21% του πληθυσμού της χώρας που είναι Άραβες. “Εδώ και χρόνια λέμε ότι πλησιάζουμε στο απαρτχάιντ και πιστεύω ότι τώρα είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε περάσει το όριο”, δήλωσε ο Ομάρ Σάκιρ, συντάκτης της έκθεσης και διευθυντής του HRW για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ο Ομάρ Σακίρ απελάθηκε από το Ισραήλ το 2019 με την κατηγορία ότι στηρίζει το κίνημα “Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεις, Κυρώσεις” (BDS).
Το “όριο” αυτό ξεπεράστηκε τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη όπου πλέον ζουν σχεδόν 700.000 έποικοι, διευκρίνισε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι οι εβραϊκοί οικισμοί που θα έπρεπε να είναι “προσωρινοί” έχουν γίνει “μόνιμες” κατασκευές καθώς δεν έχει αναγνωριστεί ένα παλαιστινιακό κράτος.
Η αντίδραση του Ισραήλ
Άμεση ήταν η αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για “αντι-ισραηλινή ατζέντα” και χαρακτηρίζει την έκθεση “προπαγανδιστικό φυλλάδιο”, το οποίο δεν έχει καμία “σχέση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα”. “Οι φαντασιακοί ισχυρισμοί του HRW είναι εξωφρενικοί και ψευδείς”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός “Guardian” (Γκάρντιαν) η έκθεση του Παρατηρητηρίου βασίστηκε σε καταγραφή ετών της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε αναλύσεις της ισραηλινής νομοθεσίας, σε δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και σε εξέταση κυβερνητικών εγγράφων. Η ΜΚΟ συνέκρινε τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε σχεδόν επτά εκατομμύρια Παλαιστινίους στις κατεχόμενες περιοχές και εντός του Ισραήλ με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε αντίστοιχο αριθμό Ισραηλινών πολιτών.
Προ ημερών το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άνοιξε έρευνα για τα εγκλήματα που φέρεται να διαπράττει το Ισραήλ από το 2014 στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει την απόφαση του ΔΠΔ “αντισημιτική”. Το μέλλον της έρευνας αυτής είναι στα χέρια του νέου εισαγγελέα του ΔΠΔ, του Κάριμ Καν, ο οποίος θα διαδεχθεί στα μέσα Ιουνίου τη Φατού Μπενσουντά.
Το HRW έχει ζητήσει από τον νέο εισαγγελέα “να παραμείνει στα γεγονότα”, να “διεξαγάγει μια ανεξάρτητη έρευνα” και να “προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους εμπλεκόμενους σε σοβαρά εγκλήματα, περιλαμβανομένων αυτών του απαρτχάιντ και των διώξεων”, σχολίασε ο Σάκιρ ο οποίος πλέον έχει την έδρα του στην Ιορδανία. Η ΜΚΟ ζητεί επίσης από τον ΟΗΕ να σχηματίσει “μια διεθνή επιτροπή έρευνας” για την κατάσταση στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και από τις χώρες “να μην είναι συνένοχες” στην ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους, χωρίς ωστόσο να ζητεί το μποϊκοτάζ του εβραϊκού κράτους. Τον περασμένο Ιανουάριο η ισραηλινή ΜΚΟ B’Tselem είχε επίσης χαρακτηρίσει το Ισραήλ κράτος “απαρτχάιντ” σε έκθεσή του με τίτλο “Ένα καθεστώς εβραϊκής υπεροχής από τον Ιορδάνη Ποταμό μέχρι την Μεσόγειο: Αυτό είναι απαρτχάιντ”.
Πηγή: The Guardian