ΑΘΗΝΑ
13:04
|
25.04.2024
"δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εάν καταστεί απαραίτητο" προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προειδοποιήσεις σε αυστηρό ύφος απηύθυνε προς την κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου για την διμερή συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που υπογράφηκε παραμονές Χριστουγέννων και αναμένει εδώ και τέσσερις μήνες έγκριση.

“Αυτή η συμφωνία έρχεται με πραγματικά δόντια και με έναν νομικώς δεσμευτικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών και την πιθανότητα μονομερών μέτρων όπου είναι απαραίτητο” είπε η Φον ντερ Λάιεν στους ευρωβουλευτές και συνέχισε:

“Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία, ελλά δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εάν καταστεί απαραίτητο. Είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας και της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τις οποίες διαπραγματεύτηκαν και συμφώνησαν και οι δύο πλευρές με μεγάλη λεπτομέρεια”.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις πρόσφατες “εποικοδομητικές συνομιλίες” που έγιναν ανάμεσα στον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για υποθέσεις του Brexit, Λόρδο Ντέιβιντ Φροστ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, σε σχέση με ζητήματα που προέκυψαν για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και τους τελωνειακούς ελέγχους σε ευπαθή προϊόντα όπως είναι τα νωπά οπωροκηπευτικά, τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυτό το ζήτημα έθιξε νωρίτερα και ο Γάλλος υπουργός Ευρω-ενωσιακών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον που εξέφρασε ανησυχία για την στάση του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι Γάλλων αλιέων μετά την εγκατάλειψη της κοινής πολιτικής για την αλιεία που ήταν σε ισχύ όσο η Βρετανία παρέμενε μέλος της ΕΕ.

Μιλώντας στο κανάλι BFM Business, ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε: Ζητάμε την εφαρμογή όλης της συμφωνίας, τίποτε άλλο. Και όσο αυτή δεν εφαρμόζεται θα προχωρήσουμε σε αντίποινα σε άλλους τομείς, εάν καταστεί αναγκαίο”.

ΚΛΕΜΑΝ ΜΠΟΝ | Liberal.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα