ΑΘΗΝΑ
04:28
|
27.04.2024
"Στο χειρότερο σενάριο, έχουμε κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης, κατάρρευση του αφγανικού στρατού, έναν εμφύλιο πόλεμο, μια ανθρωπιστική καταστροφή" είπε ο στρατηγός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλήρη αδυναμία να προβλέψει το εύθραυστο μέλλον του Αφγανιστάν μετά την 20ετή παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής σε μία περίοδο που οι Ταλιμπάν ελέγχουν πάνω από το 50% της χώρας δήλωσε απόψε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι.

Μιλώντας σε συνέδριο που δημιούργησε η “δεξαμενή σκέψης’ Ινστιτούτο Μακέιν, ο στρατηγός Μάιλι δεν απέκλεισε τον κίνδυνο «πτώσης της Καμπούλ», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό «δεν είναι μια αναπόφευκτη κατάληξη».

«Υπάρχει μια σειρά πιθανών εκβάσεων, κάποιες πολύ άσχημες, κάποιες όχι τόσο άσχημες», είπε ο στρατηγός.

«Στο χειρότερο σενάριο, έχουμε μια κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης, μια κατάρρευση του αφγανικού στρατού, έχουμε έναν εμφύλιο πόλεμο, μια ανθρωπιστική καταστροφή που έρχεται μαζί του, και μετά την πιθανή επιστροφή της αλ Κάιντα» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας δημόσια για πρώτη φορά αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πλήρη απόσυρση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν ως την 11η Σεπτεμβρίου 2021.

«Από την άλλη πλευρά, έχουμε έναν ισχυρό στρατό 350.000 ανδρών», πρόσθεσε τονίζοντας: «Σήμερα υπάρχει μια αφγανική κυβέρνηση και εδώ και καιρό εκτελεί επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν. Επομένως, η πτώση της Καμπούλ δεν είναι μια αναπόφευκτη κατάληξη».

Εκτίμησε στη συνέχεια πως υπάρχει «ευρύ φάσμα πιθανών εκβάσεων και σήμερα είμαι διστακτικός να στοιχηματίσω».

Οι ΗΠΑ διέταξαν την Τρίτη την αποχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, επικαλούμενες αυξημένες απειλές καθώς ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα