ΑΘΗΝΑ
19:50
|
08.05.2024
Σε πολιτικό θρίλλερ με πολλές αναγνώσεις έχουν εξελιχθεί οι προγραμματισμένες για τις 22 Μάη βουλευτικές εκλογές των Παλαιστινίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη αντίδραση προκαλεί ενδεχόμενη αναβολή των προγραμματισμένων για τις 22 Μάη παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών με ευθύνη του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς και ηγετικών στελεχών της Φατάχ.

Ένα 24ωρο πριν την αυριανή συνεδρίαση της παλαιστινιακής ηγεσίας και ανώτερων στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ (του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς) παλαιστινιακά κόμματα και οργανώσεις που έχουν διαφοροποιηθεί από την ηγεσία της Φατάχ και συνιστούν “απειλή” για το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα στη Δυτική Όχθη,αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο νέας αναβολής ή ματαίωσης των εκλογών.

Μεταξύ αυτών είναι ο ανιψιός του Παλαιστίνιου πρώην ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, Νάσερ αλ Κίντουα, που διαγράφηκε επειδή κατέβηκε σε έτερη εκλογική λίστα από αυτή της Φατάχ και ο δημοφιλής πολιτικός Μαρουάν Μπαργούτι που εκτίει πέντε φορές ισόβια στις ισραηλινές φυλακές για τον αντιστασιακό του ρόλο στην δεύτερη Ιντιφάντα, και έχει βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές εκ μέρους του η σύζυγός του, Φάντουα Μπαργούτι, στη δική τους ξεχωριστή “Λίστα της Ελευθερίας”.

Με αφορμή την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Η αφορμή που αναμένεται να επικαλεστεί ο Παλαιστίνιος πρόεδρος για την αναβολή των εκλογών (που εάν τελικώς γίνουν θα είναι οι πρώτες μετά από 15 χρόνια !) είναι η άρνηση των ισραηλινών κατοχικών αρχών να επιτρέψουν τη διεξαγωγή τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τούς, ανεξάρτητου κράτους.

Ωστόσο ο Χασάν Χρισιίχ, υποψήφιος βουλευτής με την “Λίστα της Πατρίδας”  αντέδρασε έντονα στο ενδεχόμενο νέας αναβολής των βουλευτικών εκλογών. Μιλώντας σήμερα στο αραβικό δίκτυο Arabi21 τόνισε ότι “οποιαδήποτε προσπάθεια αναβολής ή ματαίωσης των εκλογών θα θέσει πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ποιοι είναι αυτοί που θα τις αναβάλουν; Με ποια δυνατότητα; Και ποιος τους εξουσιοδότησε να το κάνουν;”

Ο Οντέχ αλ Άμορ επικεφαλής της εκλογικής λίστας Βεδουίνων, “Η Παλαιστίνη μας φέρνει κοντά”, τόνισε πως είναι “απολύτως απαραίτητο να διεξαχθούν οι εκλογές για να υπάρχει δημοκρατία στην Παλαιστίνη”.

Ο Αλάα Χαμιντάν μιλώντας ως εκπρόσωπος της εκλογικής λίστας “Η Ιερουσαλήμ είναι η δική μας υπόσχεση” αντέδρασε επίσης έντονα στο ενδεχόμενο αναβολής ή ματαίωσης των εκλογών λέγοντας πως η Ιερουσαλήμ δεν θα πρέπει  να είναι το πρόσχημα” ούτε να ζητάμε την έγκριση των Ισραηλινών για να γίνουν οι εκλογές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Αριστερά για Μητσοτάκη: Η σιωπή του για το έγκλημα στην Παλαιστίνη σημαίνει συνενοχή

Με θερμό καλοκαίρι απειλεί τον Λίβανο το Ισραήλ

Το φοιτητικό κίνημα θα ρίξει τον Μπάιντεν;

Επιμένει η Φλέσσα για Τέμπη: «Με αγάπη τα είπα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα