ΑΘΗΝΑ
16:31
|
20.04.2024
Σκληρό παζάρι στο παρασκήνιο των άτυπων πενταμερών συνομιλιών στη Γενεύη παρά το προφανές αδιέξοδο...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απογευματινή πενταμερής θα γίνει τελικά παρά την πρότερη ανακοίνωση πιθανής αναβολής της αναφέρουν Έλληνες ανταποκριτές από τη Γενεύη που έχουν πρόσβαση στις διαβουλεύσεις που γίνονται στην έδρα του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη φαίνεται πως δρομολογήθηκε παρά το προφανές αδιέξοδο που διαπιστώθηκε μετά την πρώτη πενταμερή συνάντηση καθώς καταγράφεται μεγάλη απόσταση μεταξύ Λευκωσίας-Αθήνας-Άγκυρας.

Οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στην προώθηση μαξιμαλιστικών απαιτήσεων όπως λύση δύο κρατών και ισότιμο διεθνές καθεστώς στα κατεχόμενα. Ο Νίκος Μελέτης, ανταποκριτής της ΕΡΤ από τη Γενεύη, ανέφερε πως ζήτησαν αλλαγή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο Ν.Δένδιας μιλώντας στην πενταμερή ξεκαθάρισε πως απορρίπτεται κάθε αλλαγή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την στάση της τουρκικής πλευράς και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας, διαβεβαιώνοντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ,Αντόνιο Γκουτέρες, για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ίδιος σε ανάρτηση που έκανε στο Τουίτερ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, στο περιθώριο των άτυπων πενταμερών συνομιλιών στη Γενεύη.

Ο Νίκος Δένδιας απέφυγε να κάνει αποτίμηση αυτής της συνάντησης.

Αντίθετα πιο ικανοποιημένος εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον Ντόμινικ Ράαμπ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που σε ανάρτησή του στο Τουίτερ επιβεβαίωσε “πως υποστηρίζουμε πλήρως το νέο όραμα για λύση της τουρκοκυπριακής πλευράς” και πως η μόνη ρεαλιστική λύση είναιοι νέες διαπραγματεύσεις να μην γίνουν μεταξύ των κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο χωρών” .

Ο Βρετανός υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ σε ανάρτηση που έκανε στο Τουίτερ σε σχέση με τις πενταμερείς συνομιλίες στη Γενεύη αρκέστηκε σε μία αόριστη αναφορά προτείνοντας σε όλες τις πλευρές “να συνεργαστούν για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό ζήτημα”.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες φαίνεται πως δεν αναφέρθηκε στο πλαίσιο των άτυπων πενταμερών. Διαπιστώνεται ωστόσο ιδιαίτερα έντονο παρασκήνιο και ποικίλες διμερείς διαβουλεύσεις ενώ στο αποψινό δείπνο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να ξεκαθαριστεί η συνέχεια της διαδικασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια ιστορική αδικία

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα