Δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι και ένας Ιρλανδός υπήκοος, θύματα απαγωγής κοντά σε εθνικό πάρκο στο ανατολικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, βρέθηκαν νεκροί. Οι τρεις Ευρωπαίοι συμμετείχαν σε περίπολο κατά της λαθροθηρίας όταν ένοπλοι τούς έστησαν ενέδρα κοντά στο εθνικό πάρκο Πάμα, χθες Μεγάλη Τρίτη. Η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας επιβεβαίωσε τους θανάτους των τριών Ευρωπαίων.
Ένας στρατιώτης των δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο ήταν επίσης ανάμεσα στα θύματα της απαγωγής, αλλά η τύχη του αγνοείται. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε “τρομοκράτες” τους δράστες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη κυβέρνηση.
Η Μπουρκίνα Φάσο, χώρα της Δυτικής Αφρικής, αντιμετωπίζει κρίση στον τομέα της ασφάλειας, όπως και άλλες χώρες με τις οποίες συνορεύει. Όπως σημειώνει το BBC οι επιδρομές και οι απαγωγές από μέλη ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων στην περιοχή έχουν αυξηθεί.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, είναι νεκροί. “Τα χειρότερα νέα επιβεβαιώθηκαν”, έγραψε στο Twitter.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας ανέφερε αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ότι είχε ενημερωθεί για τις πληροφορίες σχετικά με την επίθεση και παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Ο Ιρλανδός που έχασε τη ζωή του ήταν ο Ρόρι Γιανγκ, συνιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης κατά της λαθροθηρίας “ Chengeta Wildlife”.
Τι συνέβη στην περίπολο;
Στρατιώτες, δασοφύλακες και δημοσιογράφοι συμμετείχαν στην περίπολο κατά της λαθροθηρίας που ξεκίνησε την αποστολή πριν από δύο ημέρες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες τζιχαντιστές είχαν στήσει ενέδρα και επιτέθηκαν στην περίπολο. Οι τζιχαντιστές φέρονται να ήταν πολύ περισσότεροι από τα μέλη της περιπόλου. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Οι στρατιώτες της Μπουρκίνα Φάσο δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι επιχείρησαν να δημιουργήσουν μια ασπίδα γύρω από τους ξένους υπηκόους. Όταν οι πυροβολισμοί σταμάτησαν συνειδητοποίησαν ότι είχαν εξαφανιστεί οι δύο Ισπανοί πολίτες και ο Ιρλανδός.
Οι δύο νεκροί δημοσιογράφοι της Ισπανίας είναι οι Νταβίντ Μπεριέν και Ρομπέρτο Φράιλε. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας απέτισε φόρο τιμής στους δύο νεκρούς αλλά και σε όλους “τους δημοσιογράφους που επιτελούν το έργο τους με θάρρος σε επικίνδυνες και εμπόλες ζώνες”. Ο γενικός γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” σχολίασε στο Twitter: “Αυτή η τραγωδία επιβεβαιώνει τους μεγάλους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι δημοσιογράφοι στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής”.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, στην περιοχή του Σαχέλ σήμερα οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι πολίτες ανέρχονται σε σχεδόν 3 εκατομμύρια.
Πηγή: BBC